Ga jij je woning isoleren? Dit moet je weten over materiaal, kosten én ventilatie

Door goed te isoleren, hoef je minder te stoken en bespaar je geld. Foto: Gundula Vogel via Pixabay

Isoleren is dé essentiële eerste stap als je je huis wilt verduurzamen. Maar hoe werkt het precies? Wij zetten het voor je op een rijtje (met dank aan bouwkundige en architect Pieter Omlo van de Hanzehogeschool).

Hoe weet ik eigenlijk of mijn huis geïsoleerd is?

Is je woning na 2000 gebouwd, dan is-ie bij de bouw in principe goed geïsoleerd. Bij oudere huizen is dat vaak niet of maar gedeeltelijk het geval. Wil je precies weten hoe het in jouw huis zit? Dat kun je laten uitzoeken door een aannemer. Onder je vloer kun je vaak zelf kijken, onder het dak in sommige gevallen ook.

Waar kan ik isolatiemaatregelen laten nemen?

Je kunt isolatiemateriaal plaatsen in je spouw, onder je vloer of tegen je dak.

Wat voor materiaal is dat precies?

Dat kun je zelf kiezen. Belangrijk om op te letten zijn de prijs, de isolatiewaarde (R-waarde in jargon) en de mate van milieubelasting.

Het synthetische expanded polystyrene (EPS) is het populairst. Het materiaal is goedkoop, kan goed tegen vocht, het is gemakkelijk in grote hoeveelheden te produceren, gaat lang mee en heeft een hoge isolatiewaarde.

Nog een iets hogere isolatiewaarde heeft pur, een schuim dat in vloeibare vorm aangebracht wordt en dan uithardt. Pur is ook iets duurder dan EPS. In het verleden had het materiaal een slechte naam, omdat er te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen in zaten. Dat is nu niet meer het geval. Wel is pur heel moeilijk te recyclen bij sloop; bij EPS is dat gemakkelijker.

Wil je minimale milieubelasting? Dan kan het de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar een lokaal geproduceerd natuurlijk materiaal. Vlas en hennep worden bijvoorbeeld veel in Oost-Groningen verbouwd. Een voordeel van natuurlijke producten is dat ze wat beter vochtregulerend zijn dan synthetische. Natuurlijke materialen zijn wel duurder.

Hoe werkt het isoleren van de spouw?

Bij spouwmuurisolatie wordt materiaal via gaten in de buitenmuur in de spouw gespoten. De spouw moet minimaal vijf centimeter breed zijn, en er mag geen bouwafval of andere rommel in zitten. Dat geeft namelijk koudebruggen: verbindingen tussen buiten- en binnenmuur, die kou van buiten naar binnen brengen. Spouwmuurisolatie vergt een relatief lage investering en is snel terugverdiend.

In het onwaarschijnlijke geval dat je in een huis zonder spouw woont, kun je voor gevelisolatie kiezen. Dan komt er een laag isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de gevel, die vervolgens wordt voorzien van pleisterwerk, steenstrips of tegelwerk.

Goed, dat zijn de muren. En het dak?

Bij het dak is isolatie mogelijk aan de binnen- en de buitenkant. Het voordeel van buiten is dat het geen ruimteverlies oplevert op de bovenverdieping, maar het is ook vreselijk duur en bewerkelijk.

Heb je binnen genoeg ruimte, dan kun je je dak het best van binnenuit isoleren. Dat is zo eenvoudig dat een beetje handige huiseigenaar het zelf wel kan. Puntje van aandacht: dakisolatie geeft, in tegenstelling tot andere maatregelen, troep binnenshuis. Voor de doe-het-zelver: zorg voor een goede dampdichte laag aan de binnenkant. Zo’n laag, meestal van folie, zorgt ervoor dat de isolatie niet van binnenuit vochtig kan worden.

Check. Dan de vloer, hoe zit dat?

Je kunt kiezen tussen vloer- of bodemisolatie. Trap niet in bodemisolatie, waarbij er materiaal op de bodem van je kruipruimte wordt aangebracht, want dat werkt eigenlijk alleen vochtregulerend en doet niets voor isolatie. De kruipruimte wordt namelijk geventileerd met buitenlucht, dus blijft de onderkant van de vloer gewoon koud.

Vloerisolatie, waarbij er materiaal tegen de onderkant van je vloer komt, werkt wel. Daarvoor moet de kruipruimte wel minimaal een halve meter hoog zijn. Hoe dik je materiaal kunt aanbrengen, hangt af van de hoogte van je kruipruimte. En uiteraard geldt; hoe dikker de laag materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde.

En hoe zit het met de ramen?

Voor de hoogste isolatiewaarde zet je daar HR++-glas in: een dubbele ruit gevuld met een edelgas. Ook kun je isolerende kozijnen laten plaatsen. Nadeel: ramen vervangen is peperduur. Heb je al dubbel glas en is dat nog niet zo oud? Dan levert onmiddellijke vervanging door HR++-glas niet zoveel op. Enkel glas kun je wel het beste zo snel mogelijk vervangen.

Als je niet zeker weet of jij HR- of gewoon dubbel glas hebt, kijk dan of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Wat kosten al die maatregelen me ongeveer?

De tabel hieronder komt van de website van Milieu Centraal . Hierin vind je een indicatie van de kosten van verschillende isolatiemaatregelen. Goed om in je hoofd te houden: je kunt allerlei subsidies krijgen voor het verduurzamen van je huis. Zo komen Groningers met aardbevingsschade in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) . Voor meer informatie over subsidies kun je terecht bij het Energieloket Groningen of het Drents Energieloket .

Maatregel Isolatiewaarde Eenmalige kosten Besparing gas / jaar
Isolatie schuin dak, verwarmde zolder Rc 4 € 5.300 1030 m3 (€ 800)
Isolatie onderzijde vloer begane grond Rc 3,5 € 1.800 320 m3 (€ 250)
Isolatie spouwmuren Rc 1,7 € 2.200 850 m3 (€ 650)
Vervanging enkel glas door HR++ glas U-waarde 1,2 € 3.500 450 m3 (€ 330)
Dichtmaken naden en kieren nvt € 1.300 70 m3 (€ 60)
Ventilatieroosters (winddrukgeregeld) nvt € 100 (per raam) 10 m3 (€ 8) per raam

Bron: Milieu Centraal

Verder nog iets waar ik op moet letten?

Zeker: ventilatie! In een tochtig gebouw kan de lucht altijd naar binnen en naar buiten, maar een geïsoleerd huis moet je actief ventileren. Het is slecht voor je gezondheid als er geen verse lucht in je woning kan. Bovendien ontstaan problemen met vocht en schimmel vrijwel altijd door onvoldoende ventilatie.

Je kunt ventileren door bijvoorbeeld een raam open of op een kier zetten, ventilatieroosters openhouden of een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu