Gaat Groningen toch door met kleding-, speelgoed- en babybonnen voor minima? 'Coronacrisis niet het moment om met voorzieningen te stoppen'

Isabelle Diks. Foto: Maarten Kools

Eigenlijk zou de gemeente Groningen in 2020 een half miljoen euro bezuinigen op voorzieningen die armoede verlichten. Door de coronacrisis is het zeer de vraag of en wanneer die bezuiniging doorgaat.

Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) wil er in elk geval opnieuw over in gesprek met de gemeenteraad, zo kondigde ze woensdagavond aan tijdens haar eerste commissievergadering als wethouder. De raad besprak een herverdeling van het gemeentegeld voor armoedebestrijding.

Meer middelen naar bestrijding generatiearmoede, minder voor kleding en speelgoed

Die was eind februari door Diks’ voorganger Mattias Gijsbertsen voorgesteld. De gemeente wil meer focussen op het doorbreken van armoede die van generatie op generatie overgaat. Daarvoor roept ze bijvoorbeeld de hulp in van ervaringsdeskundigen en wil ze samenwerkingen met het bedrijfsleven aangaan. Voor dit soort nieuwe maatregelen is in 2020 500.000 euro nodig.

Om die kosten te dekken, wil de gemeente stoppen met een aantal bestaande voorzieningen die niet of weinig bijdragen aan het bestrijden van intergenerationele armoede. Het gaat bijvoorbeeld om bonnen voor kleding, speelgoed en babyspullen, korting op sportabonnementen en musea, en dagtochten met de bus.

‘Zo belanden minima in een sociaal isolement’

Dat schoot met name de SP in het verkeerde keelgat. „We moeten armoede oplossen, niet herverdelen”, vindt fractievoorzitter Jimmy Dijk. „Alle gezinnen die nu van deze regelingen gebruik maken, kunnen straks niet meer in de samenleving meedoen. We moeten dit volledig herzien, samen met de Cliëntenraad Werk en Inkomen van de gemeente.”

Andere raadspartijen uitten dergelijke zorgen. „Dit zijn noodzakelijke voorzieningen, en het is pijnlijk om te zien dat een aantal verdwijnt”, volgens Laura van de Giessen (CDA). De Partij voor de Dieren, de PVV en 100% Groningen zijn ook niet enthousiast. „Voor je het weet, belanden minima in een sociaal isolement. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?” vroeg Erick Bakker (100% Groningen).

Door corona neemt armoede toe

Bovendien, betoogden alle fracties, kon de timing niet ongelukkiger: we zitten midden in een coronacrisis, waar hoogstwaarschijnlijk een diepe economische depressie op volgt. „Er is grote kans dat er meer armoede komt, dat er meer beroep gedaan wordt op de regelingen”, verwacht Jan Pieter Loopstra (PvdA). „We vragen het college om goed na te denken wat prioriteit heeft.”

Dat gaat Diks doen, beloofde ze. „Velen van u geven aan: een aantal van de verlichtende maatregelen kunnen erg belangrijk zijn voor mensen die door corona in moeilijke omstandigheden zijn beland. Ik vraag me ernstig af of dit dan het juiste moment is om ermee te stoppen.”

‘Geen greep uit de kas in m’n eerste vergadering’

Ze stelt de beslissing daarom uit. „Laten we in het najaar nog eens overleggen. Dan hebben we iets meer beeld bij het effect van de coronacrisis, dan weten we misschien ook of de samenleving weer wat meer open is gegaan. Het lijkt me ook goed als ik in gesprek ga met de Cliëntenraad, de WIJ-teams en de diensten.”

Wat dat uitstel betekent voor het kostenplaatje van het Groningse armoedebeleid, is niet precies duidelijk. Diks wilde niet toezeggen of de bezuiniging definitief van tafel gaat, of dat er zelfs extra geld bij komt. „Ik kan moeilijk in mijn eerste vergadering een greep uit de kas doen. Maar corona kan betekenen dat er meer geld besteed moet worden dan we aanvankelijk hadden gepland.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu