Gaat de titel Journalist van het Jaar naar Het Verdwenen Groningen? (+video)

Wint Het Verdwenen Groningen de titel Journalist van het Jaar? Video: DvhN/Roelof van Dalen

Niemand wist voor de zomer van 2017 hoeveel huizen er in Groningen als gevolg van de aardbevingen verdwijnen. Het Verdwenen Groningen brengt dit in kaart, samen met Groningers. Donderdagmiddag wordt bekend of DvhN-journalisten Miriam Haye, Jantina Russchen en Maaike Wind voor dit project de titel Journalist van het Jaar 2017 krijgen.

De uitreiking van de prijs vindt plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Naast Het Verdwenen Groningen zijn ook twee onderzoeksprojecten van de Volkskrant en Follow the Money genomineerd.

Henry Keizer, Follow the Money

Journalisten Kim van Keken en Eric Smit van onderzoekswebsite Follow the Money legden bloot hoe de inmiddels afgetreden VVD-voorzitter Henry Keizer de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie voor tientallen miljoenen benadeelde en zichzelf verrijkte.

Seksuele intimidatie

De Volkskrant publiceerde afgelopen jaar over seksuele intimidatie in de sport en bij Defensie. De publicaties van journalisten Maud Effting en Willem Feenstra hadden grote impact.

Onderzoeksjournalistiek

Alle drie de genomineerden zijn voorbeelden van onderzoeksjournalistiek. Hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden Erik Wijnholds is trots op de nominatie en wijst op het belang van onderzoeksjournalistiek, ook in de regio: ,,Het is relevant voor ons publiek om maatschappelijke misstanden boven water te tillen en aan de kaak te stellen. Het Verdwenen Groningen is daar een uitstekend voorbeeld van. En natuurlijk ook de geheime stukken over de gasdeal van 1963, die we vorige week hebben onthuld.’’

Journalist van het Jaar

De titel Journalist van het Jaar wordt voor de zeventiende keer uitgereikt door het magazine voor journalistiek Villamedia. Eerdere prijswinnaars zijn onder meer Sarah Sylbing en Esther Gould voor de documentaireserie Schuldig en oprichter van De Correspondent Rob Wijnberg.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikt de prijs uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu