Gaat het Friese volkslied op herhaling? Stadsbeiaardier Maurits Bunt speelt verzoeknummers op carillon Martinitoren in Groningen.

Maurits Bunt (links) speelt verzoeknummers op het carillon van de Martinitoren. Foto: Corné Sparidaens

Stadsbeiaardier Maurits Bunt speelt zaterdag 18 december en alle zaterdagen in januari (met uitzondering van 1 januari) verzoeknummers op het carillon van de Martinitoren in Groningen. Tegen betaling. Want de opbrengst komt ten goede aan het hoofdorgel van de Martinikerk.

Dit deels door Arp Schnitger geconstrueerde orgel, door de Volkskrant uitgeroepen tot het mooiste orgel van Nederland, heeft namelijk onderhoud nodig. Donaties zijn daarom zeer welkom, stellen Stichting Martinikerk Groningen en Vereniging Vrienden Martinikerk, de initiatiefnemers van de ‘carillonactie’.

Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen vanaf 18 december een verzoeknummer aanvragen; via de website van Stichting Martinikerk Groningen of [email protected] . Dit kan uitsluitend onder vermelding van het te doneren bedrag. Ook moet worden aangegeven waarom het betreffende nummer wordt aangevraagd en voor wie het wordt aangevraagd.

Hoogste bieder

Stadsbeiaardier Maurits Bunt studeert elke week dát lied in waarvoor het meeste geld wordt geboden. Hij brengt het vervolgens op de door de aanvrager aangegeven – minimaal zeven dagen van tevoren – zaterdag in januari ten gehore. Sterker nog, hij trapt de wekelijkse carillonbespeling er mee af.

Aldus werd vorig jaar zelfs het Friese volkslied ten gehore gebracht; omdat de Friese studentenvereniging Bernlef het hoogste bod had. Dit kon niet kon niet op ieders goedkeuring rekenen.

Aansluitend worden nummers gespeeld van de zogeheten verzoeknummerlijst; van deze lijst kunnen op de dag van de bespeling op de Grote Markt nog nummers worden aangevraagd.

Bunt speelt de verzoeknummers steeds tussen 11.00 en 12.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu