Galerie De Groninger Kroon is bijna geschiedenis. De galerie wordt binnenkort omgetoverd tot woon- en werkruimte

Er komt een einde aan Galerie De Groninger Kroon in de Reiderwolderpolder. Eigenaar Wilma van Linge houdt het na achttien jaar voor gezien, maar gaat niet achter de geraniums zitten.

Wilma van Linge van Galerie De Groninger Kroon geeft haar atelier over aan dochter Gonda.

Wilma van Linge van Galerie De Groninger Kroon geeft haar atelier over aan dochter Gonda. Foto: Duncan Wijting

‘De Reiderwolderpolder op de rand van Noordoost-Nederland. Een zeer weids landschap met aan de horizon enig teken van menselijk leven. Niet de plek die als eerste in je hoofd opkomt als je aan een galerie en theeschenkerij denkt. Een bijzondere plek voor galerie “De Groninger Kroon”, want plek en uitzicht vormen samen al een schilderij op zich.’

Deze tekst op de website van de galerie kan binnenkort worden aangepast, want Van Linge slaat een andere, nieuwe weg in. ,,Stilzitten is niets voor mij. Ik ga in ieder geval een dag in de week lesgeven op school en wellicht workshops geven. Met mijn dochter Gonda wil ik eens in de zoveel tijd een kunstmarkt organiseren, natuurlijk op het terrein van de galerie.”

Tijd van feestjes is voorbij

Haar dochter Gonda is de sleutel voor een nieuwe toekomst. Van Linge is met haar man Cors Onnes al verhuisd naar het naburige Finsterwolde en Gonda zal met haar vriend Mart in de galerie gaan wonen. ,,De architect moet het plaatje nog maken, maar Gonda en Mart gaan iets nieuws beginnen in de galerieruimte. Naast wonen zal er een plek zijn waar Gonda haar bedrijf Ala-Gonda gaat runnen. Alleen de 25 meter lange gang blijft in gebruik voor exposities, maar de tijd van feestjes, optredens en partijtjes is straks voorbij.” Dat straks is in het najaar.

Herenigd met dochter en vriend dankzij corona

Door corona zijn de activiteiten al teruggeschroefd. Maar de pandemie heeft er ook voor gezorgd dat haar dochter en vriend terug zijn in Finsterwolde. Na een maandenlange trektocht door alle landen in Zuid-Amerika toog het stel naar Australië, met het idee daar lange tijd te blijven. Gonda kwam als ontwerper van stoffen prima aan klanten, waaronder kledingwinkel Zara.

Toen ging Australië in lockdown. Voor Gonda en Mart was het reden om naar hun geboortestreek in Oost-Groningen terug te keren. Tijdelijk dachten ze bij haar ouders in te trekken. Dat liep anders. De vraag kwam op tafel: Gonda, wat ga je doen? Ze wilde als kunstenaar en ontwerper verder. Gonda hield zich bezig met grafische vormgeving, (portret)schilderen, keramiek en illustraties, en waar kun je dan beter inspiratie opdoen dan in De Groninger Kroon? Zo gezegd, zo gedaan.

Het rijk aan Gonda

Gisteren was er nog een feestje in de galerie. De laatste? Misschien komen er nog een paar, maar het einde nadert. Van Linge blikt nu al met weemoed terug op de achttien bijzondere, mooie jaren waarin haar galerie naam maakte. Al die tijd heeft ze haar kunstzinnige hart gevolgd. ,,Ik heb het nooit voor het geld gedaan. Liefde voor cultuur en kunst was mijn drijfveer.” In het eerste weekend van september neemt ze afscheid met een kleine kunstmarkt. ,,Daarna zijn we op zondag niet meer open, worden er geen exposities meer georganiseerd en is het rijk aan Gonda.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu