Gasberaad dient officiële klacht in tegen politie vanwege huisbezoeken

Fakkeltocht tegen de gaswinning in 2017. De deelnemers lopen hier voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit langs. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het Groninger Gasberaad dient een officiële klacht in tegen de politie. De club is ontevreden over de uitleg over het politiebezoek aan een medewerker van het Gasberaad. „We willen dat de politie haar excuses aanbiedt”, zegt Susan Top van het Gasberaad.

Agenten in uniform ondervroegen dinsdagavond twee Groningers over hun betrokkenheid bij de protestactie die woensdagavond plaatsvindt bij het bezoek van minister Eric Wiebes aan Martiniplaza.

Het Groninger Gasberaad is kwaad. De medewerker had niets met de demonstratie te maken , aldus Susan Top. „De twee mensen die thuis zijn bezocht hebben absoluut geen opruiende teksten geschreven.”

Dat de politie vragen aan de twee actievoerders wilde stellen, valt te verdedigen, zei burgemeester Peter den Oudsten woensdagmiddag. De manier waarop - met politiewagen arriveren en agenten in uniform ‘s avonds bij mensen laten aanbellen - noemde hij onhandig.

Een gesprek tussen het Gasberaad en de politie en de gemeente leverde woensdag niet veel op, aldus Top. „Als we nu vanochtend direct waren gebeld met een verklaring en excuses, vooruit, dan was het anders geweest”, zegt Top. „Maar niets van dat alles. Sterker nog, het kostte ons de grootst mogelijke moeite om überhaupt mensen te spreken te krijgen.”

Politie: Verkeken op impact huisbezoek

„De politie heeft recht om te demonstreren zeker niet willen inperken”, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeijer. „We hebben deze twee mensen bezocht omdat ze moderator zijn van Facebook-pagina’s waarop werd opgeroepen om aan de demonstratie mee te doen.”

De politie wilde slechts met de twee praten, aldus de woordvoerder. „Demonstreren is een grondrecht, daar willen we nooit aankomen.”

Dat de politie niet eerst even belde, kwam volgens Zinsmeijer omdat van een van de twee geen telefoonnummer bekend was. „Toen is besloten om bij beiden even langs te gaan.” Die keuze werd gemaakt door de politiechef die de leiding heeft over het bezoek van minister Wiebes aan de provincie Groningen, zegt Zinsmeijer.

De politie geeft aan zich te hebben verkeken op hoeveel indruk zo’n bezoek maakt. „Voor ons is zo’n uniform dagelijkse kost”, zegt Zinsmeijer. „We hebben ons onvoldoende gerealiseerd welke impact de bezoeken hadden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu