Gasboegbeeld Annemarie Heite wil voor Code Oranje naar Eerste Kamer

Annemarie Heite ontving vorig jaar de Ubbo Emmiuspenning van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Geert Job Sevink

Annemarie Heite, boegbeeld van Groningse gedupeerden in het dossier van de gaswinning en de bevingen, wil de politiek in.

De inwoonster van Bedum wordt door de politieke beweging Code Oranje voorgedragen als kandidaat-senator voor de Eerste Kamer bij de komende Provinciale Statenverkiezingen.

Heite was de afgelopen 6,5 jaar intensief betrokken bij de gasproblematiek. Als ervaringsdeskundige zag ze hoe haar woning om veiligheidsredenen werd gesloopt en haar gezin werkte mee aan de documentaire De Stille Beving die twee keer op NPO is uitgezonden.

Burgerjury

Code Oranje doet in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland mee aan de Statenverkiezingen. Code Oranje wil de democratie waarin op dit moment politieke partijen leidend zijn, hervormen. De samenwerking met inwoners dient meer centraal te staan. Zo moet ieder ministerie een burgerjury hebben en worden meer volksraadplegingen gehouden.

Heite beschouwt zichzelf als een onafhankelijke kandidaat. Ze werkt graag samen met partijen die in lijn met het gedachtegoed van Code Oranje politiek willen bedrijven. Als senator wil Heite aandacht blijven vragen voor de noodzaak van een parlementaire enquête over de gaswinning en de bevingen in Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu