Twee gewonden bij gasexplosie in Groningen; deel flatgevel verwoest, veertig woningen ontruimd

Foto: 112Groningen

Een gasexplosie heeft vrijdagavond een groot gat geslagen in de gevel van een appartement aan de Wibenaheerd in de wijk Beijum-Oost in Groningen.

Brandweerwoordvoerder Matthijs Noordhoff zegt dat er twee gewonden zijn gevallen. ,,Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht, maar de verwondingen lijken mee te vallen.”

Bouwdeskundige bepaalt wanneer bewoners vanavond weer terug naar huis mogen

Na de explosie ontruimde de brandweer het gebouw. ,,De bewoners van ongeveer veertig appartementen hebben tijdelijk hun woning moeten verlaten”, zegt Noordhoff. ,,Van sommige appartementen hebben we de deuren moeten forceren om de bewoners tijdelijk te kunnen evacueren. Een bouwdeskundige zal bepalen wanneer de bewoners vanavond terug naar huis mogen.”

‘Vreemde lucht’

,,Ik hoorde een enorme knal”, zegt een bewoner die twee verdiepingen boven het getroffen appartement woont. ,,Daarna rook het vreemd in en rond het gebouw, een beetje verf- en brandachtig tegelijk.”

Geen gaslek, maar Enexis staat standby

Van de getroffen flat is de gevel verwoest. Noordhoff: ,,Bij de omliggende flats is sprake van lichte schade, vooral aan de gevels, de muren en enkele deuren die we bij de evacuatie moesten forceren. Geen rook- of brandschade, want er heeft geen brand gewoed.”

Volgens de woordvoerder is er ook geen sprake van een gaslek. ,,Medewerkers van Enexis zijn uit voorzorg ter plaatse, mocht er toch een leiding tijdelijk dichtgedraaid worden.”

Rond half tien was alleen de politie nog ter plaatse om de directe omgeving te bewaken.

Bewoners van het gebouw moeten in een apart vak wachten tot ze weer naar binnen mogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu