Geëmigreerde Monique Drent uit Hoogezand zamelt schoolspullen in op Aruba: 'Kinderen kunnen en mogen nooit de dupe worden van de coronacrisis'

Een meisje met een rugzak op Aruba. Foto: Monique Drent

Het eiland Aruba is zwaar getroffen door de coronacrisis. De uit Hoogezand afkomstige Monique Drent woont sinds enkele jaren op het eiland en is een actie gestart om schoolgaande kinderen te helpen, waarbij ook Nederlanders kunnen helpen: de rugzakactie van ‘Back to school’.

Hoi Monique, hoe doe je mee aan de rugzakactie?

„Je kunt meedoen aan de actie door een rugzak met brede schouderbanden te kopen en te vullen met de door ons aangegeven basisschoolspullen. Het maakt niet uit waar je de spullen koopt of welke kleur de rugzak heeft, maar het fijnste is een rugzak die zowel door een jongen als meisje gedragen kan worden. De rugzak lever je dan in bij een van onze servicepunten.”

Hoelang bestaat de actie al?

„Sinds ik drie jaar geleden ben verhuisd naar Aruba, werk ik voor de voedselbank, de Fundacion Pa Nos Comunidad. Sinds de corona-uitbraak afgelopen maart staat hier alles op zijn kop. Dagelijks zien we veel mensen aankloppen voor hulp. Tachtig procent van de mensen die op Aruba leven en werken, doet dit in de toerismesector. Nu dat is weggevallen dankzij de gesloten grenzen, zijn ontzettend veel mensen werkloos geraakt.”

„We krijgen al hulp uit Nederland dankzij bijvoorbeeld de actie van Jandino Asporaat (de cabaretier zamelde met zijn actie ‘Samen één Koninkrijk’ meer dan een miljoen euro in voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten, red.) waar we ontzettend dankbaar voor zijn. ik vind dat kinderen nooit de dupe kunnen en mogen worden van hetgeen waar ze geen invloed op hebben. Ieder jaar hebben we bij de voedselbank al het project ‘Back to school’ en dit jaar gebeurt dat dus met een grote inzamelingsactie in Nederland.”

Waarom hebben jullie voor Nederland gekozen?

„Ik merkte in mijn netwerk dat de mensen erg geïnteresseerd waren in hoe het nu met ons op Aruba gaat. Vrienden, familie en ex-collega’s wilden graag helpen. Het is voor veel mensen een emotionele tijd en vanwege de persoonlijke binding en de coronacisis heb ik gezegd dat men kon helpen door het inzamelen van rugzakjes.”

Om hoeveel kinderen gaat het?

„De exacte getallen weet ik niet uit mijn hoofd, maar het gaat om vierduizend tot vijfduizend kinderen.”

Hoe kunnen mensen op de hoogte blijven?

„Op de Facebookpagina wordt alle informatie up to date gehouden. Nu de actie groter wordt, komen er bijvoorbeeld uit het oosten van Nederland aanvragen voor nieuwe inzamelingspunten. Ook de adressen waar je nu heen kan, zijn daar te vinden. Dat zijn nu nog particulieren, maar ook bedrijven kunnen zich er nog voor aanmelden. Via de Facebookpagina kan je contact opnemen. Mijn telefoonnummer is er ook te vinden. Nou is bellen misschien wat duur, maar een WhatsAppje is ook mogelijk.”

„Het doel is om één zeecontainer vol rugzakjes naar Aruba te sturen en we zijn nog op zoek naar een sponsor die dat zou willen doneren. Alles boven die ene zeecontainer is natuurlijk mooi meegenomen!”

Nieuws

Meest gelezen

menu