Gedeputeerde Groningen wil snelheid rond versterkingswet, schrijft hij maandag in een brief aan minister Blok. Alleen: de brief is gedateerd op dinsdag (morgen dus)

Net zoals minister Stef Blok (Economische Zaken) wil de provincie Groningen dat de Tijdelijke wet Groningen (versterkingswet) er zo snel mogelijk komt. Ook als dat betekent dat twee aangenomen wetswijzigingen - volledig buiten de wet om - geparkeerd worden.

Gedeputeerde Henk Staghouwer.

Gedeputeerde Henk Staghouwer. Foto archief Peter Wassing

Dat valt op te maken uit een brief die gedeputeerde Henk Staghouwer (provincie Groningen) namens Groningse regionale bestuurders heeft gestuurd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het ministerie attendeerde Dagblad van het Noorden maandag op de brief van Staghouwer. Frappant genoeg is de brief gedateerd op dinsdag 15 juni 2021, een dag later dus. Hieruit blijkt dat de brief, op briefpapier van de provincie Groningen, in ieder geval een dag eerder al aan het ministerie is verzonden.

Een woordvoerder van de provincie Groningen laat weten dat de brief te vroeg is verstuurd. ,,Het is een fout van onze kant.”

Wet moet zo snel mogelijk komen

Staghouwer schrijft als voorzitter van Versterkingsoverleg Groningen (VOG) al wel dat de provinciale bestuurders het belangrijk vinden dat de Tijdelijke wet Groningen er zo snel mogelijk komt en dat ‘elke vertraging voorkomen moet worden’. ,,Wij kunnen ons vinden in uw voornemen om de wet in werking te laten treden en later aan te passen aan de hand van de amendementen”, schrijft de gedeputeerde.

Volgens Herman Bröring (hoogleraar bestuursrecht Rijksuniversiteit Groningen) is wat gedeputeerde Staghouwer wil helemaal niet mogelijk. ,,De amendementen zijn onderdeel van de wet. Die kan je niet later aanpassen. Dan moet je met een wetswijziging komen.”

Dat het ministerie al beschikt over een brief die formeel pas een dag later zou zijn verstuurd, noemt Bröring raar. ,,Men kan het ook zo belangrijk vinden dat er al eerder overleg is geweest en dat er al vaststaat wat er morgen uit gaat komen. Het blijft bijzonder.”

Groningse steun voor ministers

De brief moet als steun voor ministers Blok en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) worden gezien. De ministers debatteren woensdag met de Tweede Kamer over de Tijdelijke wet Groningen. ,,De minister wil hiermee laten zien: in Groningen zijn ze het er ook mee eens”, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden.

Aanleiding voor het debat is de reactie van de ministers op een notitie van bureau Wetgeving, in de arm genomen door de Tweede Kamer, over het handelen van het ministerie van Economische Zaken rond de wet. Het ministerie weigert namelijk twee aangenomen wijzigingsvoorstellen voor de versterkingwet uit te voeren, bleek vorige maand.

Onderdeel van de wet zijn de wijzigingen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman uit Groningen die regelen dat gedupeerden van de gaswinning en aardbevingen op kosten van het rijk juridische bijstand en financieel advies kunnen krijgen en dat Groningers zelf de versterking van hun huizen in de hand mogen nemen. Maar het kabinet vindt dit - ondanks dat de wet is aangenomen door de Tweede Kamer - onder meer ‘financieel onuitvoerbaar’.

Dit kan op gespannen voet staan met de grondwettelijke positie van de Tweede Kamer, oordeelde Bureau Wetgeving die vindt dat de minister de Tweede Kamer aan de kant schuift. Hoogleraar Voermans noemt de gang van zaken ongehoord. ,,De minister gebruikt de Tweede Kamer als een voetveeg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu