Gedragspsycholoog Tom Postmes - te gast in DVHN Live - vreest door coronacrisis dubbele mentale tik in aardbevingsgebied

Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de RUG, houdt er rekening mee dat bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen door de coronacrisis een extra mentale dreun krijgen.

Dit zei de gedragspycholoog woensdag in DVHN Live.

‘Gestapelde stress’

,,Het kan in het aardbevingsgebied twee kanten op”, zei Postmes. ,,De coronacrisis kan werken als een adempauze, maar aannemelijker is dat er sprake zal zijn van gestapelde stress. Juist omdat mensen aan huis gebonden zijn.”

Postmes is bekend van zijn onderzoek naar psychosociale gevolgen van de aardbevingen en de beschadigingen aan huizen in Groningen. Zijn team van Gronings Perspectief neemt in nieuw onderzoek de vraag mee hoe de coronacrisis doorwerkt in de hoofden van de bewoners van het gebied. De vragenlijsten zijn al verstuurd. ,,Over twee weken weten we meer”, zei Postmes.

Met zijn allen uit de band springen

Verder zei Postmes onder meer te verwachten dat mensen massaal uit de band gaan springen op het moment dat straks de maatregelen volledig worden afgebouwd en alles weer mag. ,,Dat hebben we ook gezien bij epidemieën in het verleden”, zei Postmes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Coronavirus
DVHN Live
menu