UMCG maakt vijf bedden vrij voor gedwongen opname van coronapatiënten in tbc-kliniek in Haren

Foto's van de TBC-afdeling van het UMCG bij Beatrixoord in Haren in 2012. Foto: Corné Sparidaens

Mocht het nodig zijn een besmettelijke coronapatiënt gedwongen op te nemen, dan zijn daarvoor vijf bedden in de tbc-kliniek van het UMCG in Haren aangewezen.

Over de gedwongen isolatie van covid-patiënten verscheen dinsdag een bericht in de Staatscourant dat op sociale media voor nogal wat ophef zorgde. Volgens het UMCG gaat het om een besluit dat al langer speelt, maar het UMCG wist niet dat er gisteren een bericht in de Staatscourant over werd gepubliceerd, met een vrij summiere uitleg.

Het gaat om een mogelijkheid die de Wet Publieke Gezondheid al langer biedt, maar waar in praktijk nog nooit gebruik van is gemaakt bij coronapatiënten. ,,Het is bedoeld als laatste redmiddel en gaat alleen om patiënten die een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving’’, stelt een UMCG-woordvoerder.

Rechterlijke machtiging

Volgens de bestaande wet mag de voorzitter van een van de Veiligheidsregio’s in Nederland in bepaalde gevallen een gedwongen quarantaine opleggen. Dat moet dan wel na een rechterlijke machtiging.

In Haren is in Beatrixoord een aparte tbc-kliniek. Daar is een vleugel die al langer bedoeld is voor gedwongen opname, in dit geval van tuberculose-patiënten. In praktijk gaat het dan vaak om patiënten met psychiatrische problemen, vaak ook met een drugsverslaving. Die kunnen een enkele keer zo in de war zijn dat ze bewust anderen besmetten met tbc, of zich in ieder geval niet aan de regels willen houden.

Voor coronapatiënten is er nog nooit van gebruik gemaakt. De vermelding in de Staatscourant was volgens het UMCG bedoeld om formeel vast te leggen dat als zoiets in Nederland zou gebeuren met coronapatiënten, het op een van deze vijf bedden zal zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu