Wethouder Stad belooft: Geen ‘hufterhuizen’ bij Harkstede als omgeving er overlast van krijgt

In Rotterdam (foto) en steeds meer andere steden staan al Skaeve Huse: bewoners van het buitengebied tussen de stad Groningen en Harkstede zitten er echter bepaald niet op te wachten. Foto: Archief ANP

De plannen voor een Skaeve Huse-woonproject voor mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen gaan niet door als onderzoek uitwijst dat bewoners van het buitengebied tussen Groningen en Harkstede teveel overlast ondervinden.

Dat verzekerde verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf dinsdagavond in een online-informatiebijeenkomst voor omwonenden van de beoogde Skaeve Huse-locatie. Aan de Hoofdweg tussen de stad en Harkstede wil de gemeente Groningen samen met zes partners een woonproject realiseren voor negen notoire overlastgevers.

Komst Skaeve Huse leidt tot fel verzet in wijde omgeving

Dat plan is in de wijde omgeving fel omstreden. Niet alleen direct omwonenden maar ook Dorpsbelangen Harkstede, ondernemers, middenstanders en de Belangenvereniging MEER-dorpen rondom het nieuwe stadsdeel Meerstad protesteren fel tegen het project. Een online-petitie is inmiddels door bijna tweeduizend tegenstanders ondertekend.

Omwonenden vrezen voor hun veiligheid en die van hun kinderen bij de komst van een woonproject voor negen mensen die door drank- of drugsverslaving en zoveel overlast veroorzaken in de stad dat zij in ‘gewone’ woonwijken niet meer zijn te handhaven.

Het van oorsprong Deense Skaeve Huse-concept biedt deze doelgroep een zelfstandige woonunit en begeleiding om hun leven weer op orde te krijgen. Steeds meer Nederlandse steden wijzen een afgelegen locatie aan voor zulke initiatieven, vanwege de aard van de doelgroep ook wel aangeduid als ‘Tokkiedorp’ of ‘hufterhuizen’.

Onderzoek naar risico’s en impact omgeving voor de zomer klaar

Na de storm van kritiek die eind vorig jaar opstak na de aankondiging van de plannen, laat de gemeente onafhankelijk omgevingsonderzoek doen door Breuer Intraval. Dit bureau, dat eerder positief adviseerde over de ook al omstreden komst van een (ex-)verslaafdenopvang in de stadswijk De Meeuwen, begint binnenkort met een enquête.

In mei verwacht de gemeente de uitkomsten. Breuer Intraval interviewt niet alleen omwonenden in de wijde omgeving, maar ook andere belanghebbende partijen, van potentiele bewoners tot steden die al succesvol werken met het Skaeve Huse-concept. De resultaten geven volgens Van der Schaaf de doorslag voor het besluit dat het college deze zomer wil nemen zodat de gemeenteraad de knoop rend de vakantie de knoop kan doorhakken.

,,Als blijkt dat deze plek niet geschikt is dan gaat het niet door’’, stelde de wethouder dinsdag. Al hield zowel hij als onderzoeker Ralph Mennes daarbij een fors slag om de arm. Breuer Intraval brengt de risico’s op crimineel gedrag en de impact op de omgeving in kaart, maar kijkt ook of die ‘beheersbaar’ is.

Groningen heeft al half miljoen subsidie, mits nog dit jaar besteed

,,Als het wél kan dan hoop ik ook dat omwonenden het project omarmen,’’ stelt Van der Schaaf. ,,Om er samen een succes van te maken. Ik geloof op voorhand dat dat kan.’’

Pikante onthulling was dinsdagavond dat de gemeente al ruim een half miljoen subsidie binnen heeft uit Den Haag. Dat geld, uit een landelijke pot voor huisvestingsprojecten voor ‘kwetsbare groepen’, gaat verloren als het project niet nog dit jaar wordt gerealiseerd. Dat zet echter geen druk op het plan, benadrukt de wethouder. ,,Het gaat ons niet om het geld, het gaat ons om de mensen.’’

Omwonenden sceptisch en teleurgesteld over belofte

Omwonenden waren echter sceptisch na afloop. ,,Ronduit teleurstellend hoe de gemeente deze bijeenkomst heeft ingevuld met een vooraf bedachte positieve benadering’’, oordeelt buurvrouw Miriam Bergstra. ,,Dat wij er als directe buren binnen 25 meter naast wonen, wordt gebagatelliseerd. Het profiel van de doelgroep wordt steeds iets verder opgepoetst en het omgevingsonderzoek blijkt vooral een ‘beheersbaarheidonderzoek’. Er wordt nog steeds niet de moeite genomen om een écht geschikte locatie te vinden voor deze woonvorm.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu