Geen actieve handhaving coronaregels in openbaar vervoer. Conducteurs en boa's gaan de-escalerend te werk

Een treinreiziger met een mondkapje op. Foto: ANP

Conducteurs en medewerkers Veiligheid & Service in het openbaar vervoer gaan overtredingen van de coronaregels door reizigers niet actief opsporen en beboeten. Ze houden allereerst toezicht.

Dat staat in het ov-protocol, afspraken over het openbaar vervoer in coronatijd vanaf 1 juni, dat vanmorgen naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens het protocol betekent toezicht houden vooral reizigers aanspreken op het onvoldoende afstand houden op stations en haltes en op het niet dragen van een mondkapjes in de trein, bus, tram of metro. Daarbij moeten ze ook in de gaten houden dat reizigers tijdig voor het instappen de mondkapjes op zetten.

,,Conducteurs en boa’s gaan daarbij de-escalerend te werk en bij niet-naleving kan een boete worden uitgeschreven.” De hoogte van deze prent is nog onbekend. ,,Worden personen agressief of dreigt de situatie te escaleren zal een beroep op politieassistentie worden gedaan."

Verplicht testen

Bij een spuug-of hoestincident kan verplicht een test worden afgenomen bij de dader door de politie. Dat is eerder al geregeld. En bij geweld tegen ov-medewerkers zal door de politie proces-verbaal worden opgemaakt.

Volgens het protocol regelen de ov-bedrijven dat in het hele land overal de taken hetzelfde worden uitgevoerd. Ze zorgen daarbij voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor hun medewerkers.

Medewerkers van Veiligheid & Service worden – net als de politie – voorzien van een 'coronakit' met professionele maskers als extra bescherming bij incidenten. Verder kan ov-personeel met klachten zich laten testen; net als docenten.

Nieuws

Meest gelezen

menu