Geen contact te krijgen met piraten die bemanning Gronings schip gijzelen: 'Zeer gevaarlijk en zorgelijk'

Een marineschip van de VS. Foto ter illustratie. Foto: ANP

De twee bemanningsleden van een schip van de Groningse rederij Seatrade zitten nog vast. Ze zijn ontvoerd door piraten in Nigeria. Tot nog toe lukt het niet contact te krijgen met de gijzelaars. ‘Zeer gevaarlijk en zeer zorgelijk.’

Woordvoerder Cor Radings van Seatrade noemt de situatie ‘zeer gevaarlijk en zeer zorgelijk.’

Het lukt tot nog toe niet om contact te krijgen. „Als dat er is, hopen we snel de onderhandeling te kunnen starten”, zegt Radings.

Twee mensen ontvoerd, zestien in veiligheid

Het vrachtschip ligt in de haven van Lagos in Nigeria. Het was onderweg toen er een aanval van piraten kwam. Twee bemanningsleden werden ontvoerd. Zestien bemanningsleden zijn in veiligheid.

In het gebied komen vaker aanvallen van piraten voor. „In dit gebied is een behoorlijk patroon aan veiligheidsincidenten te zien”, zegt Radings. „Bij tankers wordt vaak lading buitgemaakt. In andere gevallen wordt de bemanning van boord gehaald en zijn de piraten uit op geld. Dat laatste is hier vermoedelijk het geval.”

Marine doorzocht schip

De marine is op verzoek van Seatrade ter plekke gekomen na de aanval. Op het schip, de Water Phoenig, werden zestien ongedeerde bemanningsleden aangetroffen. Het schip is doorzocht door de marine om te checken of er nog piraten aan boord waren.

„Vervolgens is het schip geëscorteerd naar de haven van Nigeria”, zegt Radings.

De Water Phoenix vaart onder de Liberiaanse vlag en was onderweg van IJmuiden naar Lagos. Onder de bemanning zijn geen Nederlandse mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu