Geen discussie maar enthousiasme over zonnepark Oostwold in gemeenteraad Westerkwartier

De gemeenteraad van Westerkwartier maakt geen woorden meer vuil aan de plannen van de lokale EnergieCoöperatie Oostwold voor een zonnepark op de oude vuilstort langs de A7.

Het bos op deze voormalige vuilstort langs de A7 (voorgrond) verandert op initiatief van de EnergieCoöperatie Oostwold in een zonnepark voor bewoners van het dorp in het Westerkwartier.

Het bos op deze voormalige vuilstort langs de A7 (voorgrond) verandert op initiatief van de EnergieCoöperatie Oostwold in een zonnepark voor bewoners van het dorp in het Westerkwartier. Foto: Google Earth

Als de procedure verder probleemloos verloopt, begint de bouw van het ruim 2 ha grote Zonnepark Oostwold volgend jaar. Op de voormalige vuilstort staat nu een bos. Dat wordt gekapt en gecompenseerd. Een haag van bomen en struiken onttrekt het zonnepark straks vanaf de Hoofdstraat aan het oog.

Wethouder Hielke Westra (CDA) noemde het park en het enthousiasme van de politiek woensdagavond een mooie mijlpaal. ,,Ik ben blij dat de EnergieCoöperatie nu de eerste stap kan zetten om zelf energie op te wekken.’’

Zonnewal

Voor de EnergieCoöperatie Oostwold is het Zonnepark een ‘bijproduct’. De coöperatie werkt al zeven jaar aan de bouw van een 1600 meter lange zonnewal langs de A7, die meteen als geluidswal kan dienen. Ook daar zit volgens Westra schot in, nu de coöperatie alle benodigde grond in handen heeft.

De gemeente verpacht de ondergrond voor het park. ,,De bomen willen we binnen drie jaar zoveel mogelijk lokaal en in de buurt compenseren, het liefst in de wal. Als dat niet snel genoeg lukt, zal het elders in de provincie gebeuren.’’ Hij ziet Oostwold als voorbeeld voor andere dorpen in Westerkwartier die zelf energie willen opwekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Zonnepanelen
Energietransitie
menu