Geen duidelijkheid over toekomst Experiment Krewerd: 'We gaan zelf op zoek naar ingenieurs'

Krewerd Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman

Krewerders die hoopten maandagavond duidelijkheid te krijgen over Experiment Krewerd, zijn teleurgesteld. Burgemeester Gerard Beukema staat faliekant achter het experiment, maar het is nog steeds niet duidelijk of het Rijk ervoor gaat betalen.

Of het Rijk dat al dan niet zal doen, hangt af van of het Beukema lukt de minister te overtuigen van het nut en de noodzaak van Experiment Krewerd.

„Wij zoeken naar een oplossing om het experiment door te laten gaan. Op dit moment zoeken wij zelf de beoordelingscapaciteit op de markt. Wij proberen de financiering van die beoordeling door de minister te laten plaatsvinden”, zegt Beukema.

De burgemeester was maandagavond in dorpshuis Kredo. Dorpsbewoners en mensen uit de omgeving kregen uitleg over het plan van aanpak voor de versterking in Delfzijl.

Hoe zat het ook alweer met dat experiment?

Experiment Krewerd is een initiatief van dorpsbewoners. Zij waren het wachten beu en lanceerden zo’n twee jaar geleden met behulp van architect Fons Verheijen een experiment. Huiseigenaren gaan zelf met een architect om tafel om te kijken hoe hun huis het mooist versterkt kan worden.

Sinds Wiebes op de pauzeknop van de versterkingsoperatie drukte, ligt het experiment stil. Burgemeester Beukema heeft meerdere malen uitgesproken dat hij wil dat het experiment wordt voortgezet. Hij is van mening dat dit tijd en geld scheelt.

‘Ik had graag meer toezeggingen gehoord’

Voorzitter Tom Roggema van Dorpsbelangen is teleurgesteld over de bijeenkomst. „Ik had graag meer toezeggingen gehoord.”

Ook dorpsbewoonster Kornelia Haverland is niet tevreden. „We zitten al zo lang in dit traject. Wiebes houdt ons gewoon aan het lijntje. We hadden allang aan het bouwen moeten zijn. In 2020 zou het allemaal af zijn. Nou, we staan nog steeds aan het begin.”

Wat is nu nog het probleem?

Het probleem is als volgt. De woningen in het dorp zijn geïnspecteerd en de rapporten liggen er. Nu moeten er ingenieurs komen die zich buigen over de veiligheid van de woningen en het herstel. „Daar ligt het probleem. De NCG komt niet over de brug met die inspecteurs. Dus nu gaan we zelf op zoek”, zegt architect Fons Verheijen.

De burgemeester wil dat het Rijk alsnog voor die inspecteurs betaalt.

Verheijen en de burgemeester hebben allebei al wat telefoontjes gepleegd. Ze zijn ervan overtuigd dat er wel deskundigen zijn die de klus kunnen klaren.

Toch respect voor de burgemeester

Ondanks het feit dat de burgemeester nog geen toezeggingen kan doen, heeft Verheijen wel respect voor Beukema. „Vanaf het begin zegt de NCG dat ze het niet eens zijn met dit project. De burgemeester staat faliekant achter ons. Daar ben ik heel blij mee.”

Beukema is positief. „We zijn weer een stapje dichterbij ons doel. Ik heb goede hoop.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu