Politie maakt ook vrijdag einde aan huisfeesten in Vindicathuizen in Groningen en deelt boetes uit

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse. Foto: Archief

Kermesse, het driedaagse feest van studentenvereniging Vindicat in Groningen, is op een paar incidenten na rustig verlopen.

De politie meldt dat er vrijdag een paar huisfeesten zijn beëindigd en boetes zijn uitgedeeld. Om hoeveel bekeuringen het gaat is niet duidelijk. In de nacht van zaterdag op zondag zijn volgens de woordvoerder geen incidenten bekend.

Jaarlijkse Kermesse baarde zorgen

Het zag ernaar uit dat het een wild weekend zou worden bij de studentenvereniging. Donderdag werd een illegaal feest met zo’n honderd man in een studentenhuis van Vindicat stilgelegd door de politie vanwege de coronamaatregelen. Er waren zorgen dat de dagen daarna ook grote huisfeesten plaats zouden vinden in de binnenstad. Gemeenteraadslid Jimmy Dijk (SP) stelde op Twitter dat de burgemeester van Groningen moet optreden tegen de studentenvereniging.

,,Er zijn feestjes geweest”, zegt senatus rector Wessel Giezen van Vindicat. ,,Ik heb een paar uur op het politiebureau aan de Rademarkt gezeten om meldingen die bij de politie binnenkwamen te duiden. Maar voor zover ik weet zijn er weinig meldingen binnengekomen.”

Feestpakketten

De studentenvereniging viert al jaren Kermesse. Normaal gesproken wordt de hele sociëteit onherkenbaar omgetoverd en de leden verkleden zich zo gek mogelijk.

Vindicat wilde het feest niet ongemerkt voorbij laten gaan. De studentenvereniging drong er bij haar leden op aan om het thuis, alleen met het eigen huishouden, te vieren. Daarvoor leverde Vindicat ook pakketten, met onder meer een koptelefoon om een silent disco te kunnen houden om zo geen geluidsoverlast te veroorzaken. ,,We wilden een beetje de sfeer van Kermesse nabootsen.”

Er gaan geruchten dat er bij het hoofdkantoor van Vindicat aan de Grote Markt, kartonnen platen konden worden opgehaald om daarmee de ramen van studentenhuizen af te plakken. Daar klopt niets van, zegt Giezen. ,,De traditie bij Kermesse is om de kroeg compleet te versieren. Daar hebben we platen voor besteld, maar die konden we nu niet gebruiken. Die platen hebben we vervolgens uitgedeeld zodat studenten hun huis konden versieren. Niet om de ramen af te plakken.”

‘Ik hield mijn hart vast’

Al met al kijkt de senatus rector van de oudste studentenvereniging van de stad Groningen terug op een rustig verlopen weekend. ,,Ik hield mijn hart vast, maar ik ben aangenaam verrast hoe goed iedereen zich aan de regels heeft gehouden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu