Geen kandidaten voor snelrecht in Noord-Nederland

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Geen enkele verdachte die tijdens oud en nieuw is aangehouden, komt in aanmerking voor een afhandeling middels het snelrecht. De geplande zitting gaat niet door. 

Er werden tijdens de jaarwisseling in Groningen, Drenthe en Friesland ongeveer vijftig mensen door de politie opgepakt. In totaal zijn 28 zaken ter beoordeling voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Vijf personen kregen een geldboete, twee werden met een sepot naar huis gestuurd en vier personen kregen een dagvaarding. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden. De rest van de zaken is nog in onderzoek, zo laat een woordvoerster desgevraagd weten.

Vechtpartijen en vernielingen

De aanhoudingen hadden vooral te maken met vechtpartijen en vernielingen. Jaarlijks wordt gewaarschuwd dat geweld en ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling via het snelrecht worden afgehandeld. Gehoopt wordt dat een snelle afhandeling preventief werkt.

Voorwaarde voor snelrecht is wel dat een zaak eenvoudig van aard is, dat geen nader politieonderzoek nodig is en dat de verdachte een bekentenis aflegt. De laatste keer dat het snelrecht werd toegepast was in oktober 2012 en had te maken met de zogenoemde Facebook-rellen in Haren.

De jaarwisseling verliep in het Noorden zonder grote problemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu