Geen platenbeurzen meer door corona? Daarom houdt Marcel Smits een verkoop vanuit zijn huis in Kloosterburen

Marcel Smits verkoopt uit nood platen vanuit zijn huis in Klloosterburen

Platenbeurzen zitten er vanwege corona niet in. Een muziekliefhebber uit Kloosterburen deed dit weekeinde daarom aan verkoop vanuit huis.

Tot twee jaar geleden verkocht hij muziekplaten op de wekelijkse warenmarkt op de Vismarkt in Groningen. ,,Ik verkocht wel voor 3000 euro per maand. Maar van de ene op de andere dag mocht dat van de gemeente niet meer en werd ik verbannen naar een plek vlak voor het stadhuis op de Grote Markt. Daar was veel minder aanloop. Sindsdien ben ik gedwongen om deel te nemen aan platenbeurzen over heel het land om mijn handel te verkopen’’, zegt Marcel Smits (57) die het voormalige gemeentehuis van Kloosterburen bewoont. Hij runt hier een Bed&Breakfast.

Woonhuis wordt even muziekwinkel

Afgelopen weekeinde toverde hij zijn woonhuis om tot muziekwinkel. Gedurende zijn hele leven bouwde hij een collectie langspeelplaten en singles op van in totaal een slordige 12.000 stuks. ,,Vorige week stond ik nog op beurzen in Breda en Eindhoven. Maar vanwege corona zijn al die beurzen afgeblazen.’’

Echt druk was het zaterdag of zondag niet. ,,Maar zaterdag kon ik toch een stuk of honderd platen verkopen’’, meldde hij gistermiddag. ,,En vandaag zit ik ook alweer op dertig. Zijn repertoire is breed. Van electronische dansmuziek – ,,daar ben ik liefhebber van’’ – tot The Beatles en The Rolling Stones. En van Indiase muziek – ,,dat is mijn specialiteit’’ – tot Hollandse klassiekers.

Johnny Cash, Fleetwood Mac en Creedence

Ook na de opmars van de cd eind jaren negentig bleef Smits het vinyl trouw. ,,Inmiddels is de cd alweer uit. Dat komt door de opkomst van streaming.’’ Welke artiesten zijn anno nu het meest in trek? Smits noemt Fleetwood Mac, Dire Straits, Creedence Clearwater Revival en Johnny Cash. Volgens hem worden oude klassiekers door de jeugd omarmd. ,,Als een knaap van 14 binnenkomt, sta ik niet raar te kijken als hij vraagt om Elvis Presley.’’ Sommige platen zijn de handelaar te dierbaar. ,,Eenderde deel van mijn collectie blijft privé. Die platen verkoop ik alleen als ik een klant heel sympathiek vind.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu