Geen sancties voor FC Groningen na nachtelijk vuurwerk: 'Incident gesloten, boek dicht, we gaan gewoon samen verder'

Het was een onaangename verrassing, maar burgemeester Koen Schuiling maakt verder geen werk van het uit de hand gelopen jubileumfeestje van FC Groningen vorige week. ,,Wij hebben een vertrouwensrelatie met de club’’, zegt Schuiling.

Supporters vieren de verjaardag van FC Groningen na middernacht op de Grote Markt.

Supporters vieren de verjaardag van FC Groningen na middernacht op de Grote Markt. Foto: Corné Sparidaens

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede van de Partij voor de Dieren hield ‘een naar gevoel’ over aan het vuurwerk waarmee FC Groningen-supporters het vijftigjarig bestaan van hun club luister bijzetten. Niet alleen omdat het haar en andere stadsbewoners uit de slaap had gehaald; vooral omdat de actie niet door de gemeente was toegestaan, maar ook niet werd afgekapt.

,,De kleine man die in het Noorderplantsoen een blikje bier nuttigt, wordt op de bon geslingerd. Maar een grote meute voetbalfans kan kennelijk ongestraft z’n gang gaan’’, stelde De Wrede woensdagmiddag in een vergadering van de gemeenteraad. Ze wilde van de burgemeester weten of het vuurwerk niet te voorkomen was, en waarom de politie ‘s nachts niet ingreep.

‘Niet boos, wel teleurgesteld’

,,We hebben besloten om niet op te treden uit vrees voor escalatie. En omdat we inschatten dat het vuurwerk niet zo lang zou duren’’, legde Schuiling uit. Het vuurwerk begon om middernacht op 16 juni; het bleef daarna ongeveer een uur lawaaiig rond de Grote Markt. ,,Dat was hinderlijk, niet te rechtvaardigen en echt jammer - ik ben niet boos, maar wel teleurgesteld.’’

Nu hij dat aan de supportersvereniging heeft overgebracht, is de kous ook af, vindt Schuiling. ,,FC Groningen is een belangrijke partner in de regio, waarmee we een goede band hebben en vaak overleggen. Het onderlinge vertrouwen is zo groot dat we gewoon met elkaar verder kunnen. Incident gesloten, boek dicht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu