Geen silent disco, maar silent college op Noorderzon

Heb je als je met een blinddoek in een kruiwagen zit door of je voor- of achteruit rijdt? Wordt Nederland overgenomen door criminelen? En wat is de sociale impact van toiletpapier? Het zijn vragen waar je tijdens Noorderzon antwoord op kunt krijgen bij Noorderlichten van de Young Academy Groningen.

Jocelien Olivier en Ward Rauws geven tijdens Noorderzon mini-colleges over hun onderzoek voor de RUG.

Jocelien Olivier en Ward Rauws geven tijdens Noorderzon mini-colleges over hun onderzoek voor de RUG. Foto: Peter Wassing

Een reuzenrad waar in elk bakje een andere wetenschapper zit die vertelt over zijn of haar onderzoek. Dat leek Jocelien Olivier, professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, een leuke manier om bezoekers van Noorderzon in contact te brengen met wetenschap. Het ging niet door, omdat het gras van de speelweide een reuzenrad niet kan houden.

Eigen tent

Daarom kwam de Young Academy Groningen, een verband van jonge wetenschappers van de universiteit, met een nieuw plan om jong en oud bij hun werk te betrekken. Op de Speelweide hebben ze nu een eigen tent, waar binnen en buiten vijf dagen lang een programma is met proefjes, experimenten en colleges.

Elk jaar treden er nieuwe leden van verschillende faculteiten toe tot de Young Academy Groningen. Vijf jaar lang blijven ze lid en werken ze aan projecten. Olivier en Ward Rauws, universitair docent Planologie, begonnen in september. Sindsdien werken ze aan het plan om met de Young Academy op Noorderzon te staan. 93 onderzoekers en studenten werken mee om alles in goede banen te leiden.

De wetenschappers werken jarenlang aan hun onderzoeken. Nu willen ze laten zien wat ze allemaal doen. En waar in Groningen kan dat beter dan op Noorderzon? Van vrijdag tot en met dinsdag worden in en om de tent elke dag andere onderwerpen onder de aandacht gebracht.

Quiz

Overdag is het programma interactief en leren kinderen door te doen. ,,We beginnen met een quiz over zwangerschap. Ik doe onderzoek naar depressie tijdens de zwangerschap, maar daar ga je het met kinderen niet over hebben. Je stapt een beetje af van het onderzoek, maar je blijft wel in het onderwerp. Van wol maken we zenuwen. Zo probeer ik iets over de hersenen te vertellen’’, zegt Olivier.

‘s Avonds verdwijnen de kraampjes en ontstaat een kleine arena. Daar geven elke dag andere onderzoekers, van professor tot promovendus, colleges. Tijdens de mini-colleges van 15 minuten heeft iedere bezoeker een koptelefoon op. Een soort silent disco, maar dan een silent college. ,,Ik vind het een mooie uitdaging’’, zegt Rauws. Hij is gewend om zijn studenten twee uur lang college voor een scherm te geven, maar moet nu in een kwartier en zonder Powerpoint zijn verhaal doen. ,,Het is heel intiem, omdat er door de koptelefoon niets tussen mij en het publiek zit.’’

Rauws geeft een college over de toekomstbestendige stad. Elke avond zijn er colleges. Na afloop kunnen bezoekers vragen stellen. ,,Het is een hele laagdrempelige manier. Je kan naar meerdere lezingen gaan en overal wat van meepakken’’, zegt Olivier.


Een kaartje om een college bij te wonen kost 2 euro, de activiteiten voor kinderen kosten een speelweidemunt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu