Geen stage voor Bas, want hij heeft een vriend

Geen stage voor Bas (25), want hij heeft een vriend

Bas van der Meer (25) mag geen stage lopen bij het tuinbedrijf A. Th. De Boer. Reden? Hij is homoseksueel.

Bas van der Meer (25) mag geen stage lopen bij het tuinbedrijf A. Th. De Boer. Reden? Hij is homoseksueel.

Zijn stage leek in kannen en kruiken, totdat de student Small Business & Retail Management aan de Hanzehogeschool in Groningen woensdag een mail kreeg van het bedrijf uit Drachten,,Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigingen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je niet aannemen.''

,,Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben'', schrijft eigenaar Hendrik de Boer van het dier- en tuinbedrijf.

Facebookprofiel
De organisatie had zijn Facebookprofiel bekeken en gezien dat hij een relatie heeft met een man. Het probleem is niet dat Van der Meer homo is, benadrukt de organisatie in het bericht. De ‘kink' is dat hij zijn geaardheid openlijk ‘uitleeft' nu hij een vriend heeft.

Van der Meer kon zijn ogen niet geloven. ,,Ik was verdrietig en boos tegelijk'', zegt hij. ,,Ze kijken niet naar wie ik ben, maar naar wat ik ben.'' Hij wist dat het bedrijf christelijk is - de website is op zondag ‘gesloten' - maar dit had hij ,,anno 2015'' nooit verwacht.

Reacties
Hij zette zijn verhaal woensdag op Facebook en dat leidde tot een stroom reacties. Ruim 35.000 mensen deelden zijn bericht. Hij kreeg honderden steunberichten van bekenden en wildvreemden. ,,Het gezin van mijn vriend is ook christelijk, maar zij zeggen zich te schamen om christen te zijn'', zegt de student. Hij is negen jaar uit de kast en heeft sinds twee jaar een relatie.

Eigenaar Hendrik de Boer van A. Th. De Boer noemt het ‘triest' en ‘laag' dat deze situatie in de media komt en wil de kwestie indien nodig één-op-één met de student bespreken. De Hanzehogeschool in Groningen is de zaak aan het uitzoeken. Indien het verhaal klopt, vindt de school het ‘belachelijk' dat dit in deze tijd kan.

Aangifte
Van der Meer gaat aangifte doen tegen het bedrijf en overweegt ook een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. ,,Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst.''

Mocht Van der Meer er een zaak van maken, dan staat hij sterk, zegt een juridisch deskundige. Volgens de wet mag je geen onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld geslacht of geaardheid. De deskundige is er vrijwel zeker van dat het bedrijf op de vingers wordt getikt als Bas naar het College voor de Rechten van de Mens stapt.

Het College kan geen straffen uitdelen, maar een uitspraak kan wel goed van pas komen in de rechtszaal, als Bas aangifte doet. Mocht het zo zijn dat hij studievertraging oploopt door het mislopen van de stage, kan hij – met de uitspraak van het College – een schadeclaim indienen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu