Geen straf voor onvoorzichtige ambtenaar die in scanauto van gemeente Groningen een fietser aanreed

De rechtbank heeft een 66-jarige vrouw uit Groningen veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur omdat ze door onvoorzichtigheid een verkeersongeluk heeft veroorzaakt.

Foto: ANP

Foto: ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

De opgelegde straf geldt vooral als een waarschuwing. De officier van justitie had een onvoorwaardelijke taakstraf van 110 uur en een rijontzegging van een half jaar geëist. De rechtbank vindt de eis in dit geval te veel van het goede.

Op 4 juli 2018 reed de verdachte als bestuurder van een busje, een scanauto van de gemeente Groningen, in op een stilstaande fietser. Dit gebeurde op de Verlengde Lodewijkstraat in Groningen. De vrouw op de fiets raakte zeer ernstig gewond. In het ziekenhuis werd voor haar leven gevreesd.

Aangereden met dertig kilometer per uur

Tijdens de rechtszaak erkende de verdachte dat ze niet goed had opgelet. Vlak voor de aanrijding pakte ze haar portofoon van de bijrijderstoel waardoor ze gedurende een paar seconden niet de aandacht op de weg had. Ze stuurde de linker weghelft op waar ze de fietser aanreed. Haar snelheid op dat moment: zo’n dertig kilometer per uur. Ze zei de fietser niet te hebben gezien.

De verdachte werkte bij Stadstoezicht van de gemeente Groningen. Met de scanauto worden auto’s opgespoord die geen parkeergeld hebben betaald.

Excuses

Advocaat Niek Heidanus vond dat het Openbaar Ministerie met de strafeis de plank missloeg. De verdachte zocht contact met het slachtoffer en heeft haar excuses aangeboden. Die werden ook aanvaard. Heidanus vindt ook dat het onnodig lang heeft geduurd, meer dan twee jaar, voordat de zaak door de rechtbank is behandeld. Door het lange wachten was er veel onzekerheid waardoor onnodig leed toegevoegd.

Een straf dient dan geen doel meer, vond advocaat Heidanus. De rechtbank is hier grotendeels in meegegaan.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu