Geen straf voor verwarde man die agenten bedreigde

ANP

De rechtbank heeft een 34-jarige man uit Groningen schuldig verklaard aan het bedreiging van drie politieagenten, maar heeft aan die schuldigverklaring geen straf verbonden. 

De reden is een opmerkelijke: de man werd - in november 2014 - door een arrestatieteam van de politie neergeschoten. Een kogel raakte zijn bovenbeen. De man moest in een jaar tijd twaalf keer worden geopereerd en naar alle waarschijnlijkheid moet het been worden geamputeerd. Om die reden is een straf passend noch geboden, aldus de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

De aanleiding de man aan te houden was een trieste. De verdachte had zijn familie per WhatsApp een bericht gestuurd dat hij een einde aan zijn leven ging maken. De familie alarmeerde daarop de politie. Toen de agenten de woning, aan de Stationsstraat in Groningen, wilden betreden, werden ze bedreigd. De man had een vuurwapen (nep, bleek later), een mes en een kapotgeslagen fles. Het lukte de agenten niet de verwarde verdachte zonder kleerscheuren aan te houden. Na anderhalf uur werd het arrestatieteam opgetrommeld dat de man neerschoot.

De rechters uitten in het vonnis kritiek op de handelwijze van de politie. Verzuimd is om voorafgaand aan de aanhouding psychische hulpverleners in te schakelen. Dat had gezien de toestand van de verdachte wel gemoeten, aldus de rechters. De agent die de man neerschoot heeft volgens het Openbaar Ministerie correct gehandeld.