Geen trekkers, maar geduldige boeren wachten minister Piet Adema op in Enumatil. 'Het gaat niet om Piet vandaag. Ik kom hier naar de boeren luisteren'

Gedeputeerde Johan Hamster (links) en landbouwminister Piet Adema op bezoek in Enumatil.

Gedeputeerde Johan Hamster (links) en landbouwminister Piet Adema op bezoek in Enumatil. Foto: DvhN

Het vriest nog licht als de BMW met minister Piet Adema van landbouw iets na negen uur stopt voor de deur van het dorpshuis in Enumatil. ,,Het gaat hier niet om Piet vandaag. Ik kom liever hier naar de boeren luisteren’’, zegt de bewindsman.

Adema heeft geen enkele aanvechting naar het protest in Den Haag te gaan. ,,Ik hoop van harte dat de demonstratie daar vreedzaam verloopt, zonder geweld. En ook dat de boeren het daar op een nette manier doen. Ze hebben een enorme sympathie opgebouwd in de samenleving. Hou dat vast, zou ik zeggen. Maar ik ga zelf liever in gesprek met de mensen die hier in het zaaltje in Enumatil op me wachten dan dat ik er in Den Haag bij ben.”

Hij doet vandaag in het Westerkwartier een verkiezingstournee, daarbij onder meer vergezeld door CU-gedeputeerde Johan Hamster.

,,Ik snap de frustratie van de boeren, dat is ook logisch, gezien alle onzekerheid waar ze al zo lang in zitten. Maar het gaat om oplossingen. We zijn nu bezig met het bouwen van nieuw perspectief voor de sector, dat noemen we het Landbouwakkoord. Daar moet het gebeuren. Ik wil vandaag verkennen wat we samen kunnen doen en waar de zorgen zitten. ik vind stevige gesprekken waarbij we elkaars nieren proeven belangrijk’’, aldus de Friese bewindsman.

Kan ik nog wel boeren?

In de zaal komen vragen van ongeruste boeren. Hoe ziet hun toekomst er uit? Wat heeft de onbetrouwbare overheid nog voor hen in petto? ,,Ja, de onbetrouwbare overheid, die steken we in onze zak’’, aldus Adema. ,,Veel boeren vragen me: kan ik nog boeren in de toekomst? Dat hangt af van waar je zit en welke vergunning je hebt, wat nu je belasting is. Het moet hoe dan ook duurzamer, met gesloten kringlopen. Het gaat er straks over: hoe verhoudt de landbouw zich tot de omgeving?’’

De minister maakt zich zorgen over het op grote schaal dempen van sloten, wat boeren her en der in het land doen omdat ze straks langs sloten bufferstroken aan moeten houden die ze niet mogen bemesten. ,,Dat is laakbaar en ook niet goed voor het draagvlak van de boeren. Ik moet het straks weer uitleggen in de Tweede Kamer’’, moppert hij.

Adema wil dat de PAS-melders, de duizenden boeren zonder de benodigde stikstofvergunning, snel worden geholpen. ,,De gang van zaken lijkt op de Toeslagenaffaire en de problemen in het aardbevingsgebied. Je moet er op dat niveau naar kijken, vind ik.’’

Om half elf zit de sessie er op. Adema gaat nog op bezoek bij een bedrijf in het gebied en vervolgens snel door naar Oldehove, waar een zaal vol akkerbouiwers de minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit opwacht.