Geen tussenjaar: groei aantal studenten RUG en Hanzehogeschool

Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen Foto Frits Poelman

De Rijksuniversiteit Groningen verwacht een groei in het aantal nieuwe studenten. Ze hield eerder vanwege corona rekening met een daling. De Hanzehogeschool krijgt ook meer eerstejaars. De voornaamste oorzaak is dat meer scholieren door corona hun examen haalden en niet voor een tussenjaar kozen.

Een derde van de middelbare scholen in Nederland gaf dit jaar álle examenkandidaten een diploma, zeker vijf keer meer dan normaal. Extra studietijd en meer herkansingen leidden tot die hoge score na het schrappen van het centraal examen. Dat bleek uit een steekproef onder ongeveer een kwart van alle middelbare scholen. Nederland telt ongeveer 1450 middelbare scholen.

PABO en ALO zijn populair

En dat merken de RUG en de Hanzehogeschool. Eind deze maand zijn de cijfers beschikbaar, maar nu al lijken de onderwijsinstellingen opgelucht adem te halen. De Hanzehogeschool kreeg vorig jaar 7500 inschrijvingen. Dit jaar komen er zoals het nu lijkt 525 extra bij. Vooral de pabo-opleiding als de sportopleiding alo doen het goed. Ook verpleegkunde krijgt meer studenten.

Meer Nederlandse studenten

De RUG telde in 2019 10.600 nieuwe studenten. Rector Magnificus Cisca Wijmenga is verheugd dat zich vooral meer Nederlandse studenten hebben aangemeld. Dat probeerde de RUG – en ook andere universiteiten – al jaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu