Burgemeester Engels: Geen verkiezingen, dan ook geen herindeling van Eemsdelta

Burgemeester Hans Engels van Loppersum. Foto: PITT Fotografie

Wanneer het onmogelijk is voor eind van het jaar verkiezingen te houden voor de raad van de nieuwe gemeente Eemsdelta, kan die gemeente voorlopig niet van start.

Dat zegt burgemeester Hans Engels van Loppersum. Die gemeente fuseert op 1 januari met Appingedam en Delfzijl tot de nieuwe gemeente Eemsdelta. De verkiezingen voor de raad van Eemsdelta zijn gepland op 18 november, maar het is onzeker of de stembusgang haalbaar is met het oog op het corona-virus.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte onlangs bekend dat het kabinet laat onderzoeken of de herindelingsverkiezingen haalbaar zijn als het coronavirus in de herfst nog steeds niet is bedwongen. Er zijn vragen of de stemlokalen groot genoeg zijn en of het electoraat het aandurft om te komen stemmen.

Ollongren kijkt ook naar alternatieven, zoals het stemmen per brief of digitaal. Medewerkers van haar departement komen vrijdag naar Loppersum voor overleg en een bezoek aan locaties waar in november gestemd moet worden. Ze gaan ook naar Appingedam en Delfzijl.

Geen mandaat

Volgens Engels, gewezen lid van de Eerste Kamer en tevens voormalig bijzonder hoogleraar gemeenterecht, is de wet duidelijk: zonder verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad kan de fusiegemeente Eemsdelta niet van start. ,,Je kunt geen nieuwe gemeente beginnen zonder een nieuwe raad. De raad is immers het hoogste bestuursorgaan. Want wat moet je dan? Je zit dan met drie oude gemeenteraden en drie oude colleges. Die hebben geen mandaat om de nieuwe gemeente te besturen.’’

,,Je komt in dit geval in een vacuüm terecht. De fusie is vrijwel voltooid, maar je hebt geen bestuur. De herindeling uitstellen lijkt me ook onwenselijk, omdat iedereen daar al meer dan een jaar keihard naar toe werkt. Veel ambtenaren van de huidige drie gemeenten steken al veel tijd in Eemsdelta.’’

,,Het is trouwens ook een psychologische kwestie: mensen zijn toe aan die nieuwe gemeente. En er ligt een hoop werk te wachten, dat eigenlijk geen uitstel duldt. Denk maar eens aan de aardbevingsproblematiek, alle problemen in het sociaal domein en de financiële situatie’’, voegt Engels toe.

Wet veranderen

Volgens de gewezen staatsrechtgeleerde kunnen de verkiezingen wanneer het provinciebestuur akkoord gaat maximaal zes weken worden uitgesteld. Wanneer Ollongren die termijn te kort vindt, moet ze de wet veranderen.

Hoewel uitstel van de verkiezingen dus niet is uitgesloten, hoopt Engels dat het niet zo ver komt. ,,Het wordt een heel schizofrene situatie. Het is te hopen dat alles toch nog goed komt.’’

Uiterlijk in september moeten de Eemsdelta-gemeenten weten waar ze aan toe zijn, vindt hij. ,,Je moet immers allerlei dingen organiseren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die tijd heb je hard nodig.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu