Geen vervolging asielzoeker (27) die geslachtsdeel liet zien aan jonge meisjes in Ter Apel. 'Verwerpelijk, maar geen strafbaar feit'

Protest tegen overlast van asielzoekers in Ter Apel vorige zomer.

Protest tegen overlast van asielzoekers in Ter Apel vorige zomer. Foto: ANP/Jilmer Postma

De 27-jarige man die donderdag 18 mei in het winkelcentrum van Ter Apel zijn geslachtsdeel liet zien aan jonge meisjes wordt niet vervolgd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt. ‘Hoewel het gedrag van de man zeer verwerpelijk is, heeft het OM moeten besluiten deze zaak te seponeren’, schrijft het OM.

Uit het opgemaakte proces-verbaal valt volgens het OM niet vast te stellen dat de man een seksueel motief had bij het naar beneden trekken van zijn kleding. ‘Dat neemt niet weg dat het gedrag ongepast en schokkend is, zeker in het zicht van kleine kinderen.’

Een ouder van een 11-jarig meisje had aangifte gedaan van de schennispleging.

Stennis in winkelcentrum

De verdachte is een 27-jarige man uit Algerije die verblijft in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Hij maakte deel uit van een groepje van vijf mannen dat donderdag 18 mei stennis schopte in en nabij winkelcentrum Promenade. De mannen, die een stevige slok op hadden, duwden en schopten elkaar en maakten veel herrie.

Dit zorgde voor ongemak onder de omstanders. Ongemak dat alleen nog maar toenam toen de 27-jarige man zijn broek liet zakken.