Geen werkstraf, maar boete voor ex-Vindicater Wouter B.

Het pand van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen. Foto: DvhN

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Wouter B. veroordeeld tot een boete van 1000 euro. B. werd een jaar geleden veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Anders dan de rechtbank in Groningen vindt het hof dat er geen sprake is van zware mishandeling.

B. ging in hoger beroep tegen de eerder opgelegde straf.

De ex-Vindicater zette in augustus 2016 tijdens de ontgroening gedurende tien seconden zijn voet op het hoofd van een medestudent. Dit gebeurde in de kelders van het pand van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen.

Hersenletsel

Het slachtoffer liep hersenletsel en mogelijk een schedelfractuur op en heeft daar tot op de dag van vandaag last van in de vorm van stekende hoofdpijnen en concentratieproblemen. Het hof stelt dat niet is vastgesteld dat het slachtoffer een schedelfractuur opliep.

'Niet schuldig'

B. vond de veroordeling door de rechtbank, een jaar geleden, niet eerlijk en tekende hoger beroep aan. Twee weken geleden vertelde hij aan het hof dat hij zich niet schuldig voelt. Hij ontkent niet dat hij zijn voet op het hoofd zette, maar ontkent dat hij dat met kracht deed.

De verwondingen zegt hij niet te kunnen verklaren. Dat het slachtoffer nog steeds de nadelige gevolgen van het incident ondervindt, noemde B. 'ontzettend vervelend'.

'Iets wat nu eenmaal bij ontgroening hoort'

Advocaat Tjalling van der Goot pleitte voor vrijspraak. Volgens hem is geen zwaar letsel vastgesteld en dan kan dus ook niet worden gesproken van zware mishandeling. Wat er wel is gebeurd is wat ongelukkig en onhandig geweest, maar moet vooral worden gezien als iet wat nu eenmaal bij een ontgroening hoort, aldus Van der Goot.

Hof: B. deed slachtoffer pijn en vernederde hem

Het hof gaat hier deels in mee. De veroordeling stoelt op eenvoudige mishandeling. Het hof stelt dat Wouter B. het slachtoffer niet alleen pijn heeft gedaan, maar dat hij hem ook heeft vernederd.

Wouter B. werd door Vindicat geroyeerd. Hij verliet Groningen om zijn studie bedrijfskunde in zijn nieuwe woonplaats Amsterdam af te ronden.

Nieuws

menu