Geen woorden en drukte, wel bloemen op rustplaats Esterwegen

Het gebruikelijke beeld tijdens de herdenking in Esterwegen, sprekers en veel bezoekers, was er zaterdag niet Foto: Huisman Media

Op de begraafplaats van Esterwegen, over de grens bij Vlagtwedde, zijn zaterdag de slachtoffers de de nazi-kampen in de grensstreek, de zogenoemde Emslandlager, herdacht.

Dat gebeurde niet met de gebruikelijke grote bijeenkomst en redevoeringen, die werden afgelast vanwege de corona-crisis. ,,Maar toch waren er 20 mensen die op eigen initiatief en individueel, op veilige afstand van elkaar, naar de rustplaats kwamen en daar bloemen of kransen neerlegden’’, zegt Alie Noorlag.

Niet te druk

Zij zit in de DuitsNederlandse werkgroep die jaarlijks op of rond 8 mei de herdenkingsbijeenkomst organiseert. Met haar mede-organisatoren legde ook zij een krans. ,,En daarnaast dus nog een aantal mensen. We hielden goed in de gaten dat het niet te druk werd op de rustplaats.’’

De nazi’s hadden in de grensstreek 15 kampen, waaronder die in Esterwegen. Het waren geen vernietigingskampen maar tussen 1933 en 1945 kwamen er in totaal wel meer dan 180.000 gevangenen om het leven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu