Gehandicaptenzorg in zwaar weer: miljoenenverliezen bij instellingen in Noorden

Drie instellingen voor gehandicaptenzorg in het Noorden hebben vorig jaar verlies geleden. Ziekteverzuim en personeelskrapte stuwden de kosten omhoog.

Foto: ANP

Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van  Dagblad van het Noorden  naar de jaarrekeningen van de zorginstellingen over 2018. Trajectum, met vestigingen in Boschoord en Assen, leed een verlies van 2,9 miljoen euro. De Zijlen, met hoofdvestiging in Tolbert, leed 1,4 miljoen euro verlies en Noorderbrug uit Groningen boekte een tekort van 1,7 miljoen euro.

Cliënten met zwaardere beperkingen

Het zijn alle drie instellingen met vooral cliënten met een verstandelijke beperking. Vorig jaar bleek dat veel van die instellingen steeds meer cliënten met zwaardere beperkingen en gedragsproblemen toebedeeld krijgen, waardoor de druk op de zorg toeneemt. Ook is het steeds lastiger om genoeg personeel met de juiste opleiding en ervaring te krijgen.

Dat is ook terug te zien in de jaarrekeningen. Zo stelt Trajectum dat de personeelskosten vorig jaar fors opliepen door een hoog ziekteverzuim, een krappe arbeidsmarkt en het daardoor noodgedwongen inschakelen van uitzendkrachten. Bij Trajectum zijn daarnaast de management- en ICT-kosten hoger uitgevallen. Ook bij De Zijlen en Noorderbrug liepen de personeelskosten op.

Niet overal verlies

Toch is het zeker niet zo dat alle organisaties in de gehandicaptenzorg verlies leden. Zo boekte Vanboeijen na enkele moeilijke jaren vorig jaar een positief resultaat van 1,8 miljoen euro. Cosis, de nieuwe naam van NOVO en Promens Care, boekte zelfs een winst van 3,6 miljoen euro. Het Friese Alliade hield 6,2 miljoen euro over.

Daarbij valt op dat Cosis en Alliade zeer grote organisaties zijn, die ontstaan zijn uit verschillende fusies. Cosis heeft een omzet van 217 miljoen euro en Alliade 313 miljoen euro. De fusies zijn in het verleden in gang gezet om financiële redenen.

Noorderbrug heeft van financieel adviseurs te horen gekregen dat de instelling op zoek moet naar fusiepartners. Met een omzet van 50 miljoen euro zou Noorderbrug te kwetsbaar zijn. De Zijlen heeft een omzet van 68 miljoen euro en Trajectum van 108 miljoen euro. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu