Geitenstop dreigt te stranden in Gronings/Duitse grensstreek

Het is uiterst onzeker of in Westerwolde een officiële geitenstop van kracht wordt. Binnen de gemeenteraad stuit zo’n stop op veel weerstand.

Binnen de gemeenteraad van Westerwolde tekent zich een meerderheid af tegen een geitenstop

Binnen de gemeenteraad van Westerwolde tekent zich een meerderheid af tegen een geitenstop Foto: Huisman Media

Tijdens een eerste bespreking van de kwestie, deze week, maakte een meerderheid binnen die raad (VVD, Gemeentebelangen, Lijst Timmermans, CDA) zelfs duidelijk er niets voor te voelen.

In Westerwolde is sinds een jaar al een zogenoemd voorbereidingsbesluit van kracht waarmee aanvragen voor vestigingen van nieuwe geitenhouderijen afgewezen kunnen worden. Ook kunnen de drie bestaande geitenbedrijven door dat besluit niet uitbreiden. De aanleiding om deze maatregel te nemen was een landelijk onderzoek dat concludeert dat omwonenden van geitenbedrijven mogelijk meer kans maken op een longontsteking.

Bestemmingsplan

Een vervolgonderzoek dat meer duidelijkheid geeft over deze gezondheidsrisico’s, is in 2021 klaar. Burgemeester en wethouders willen in afwachting daarvan de geitenstop verlengen door het voorbereidingsbesluit om te zetten in een bestemmingsplan waarin de geitenstop wordt opgenomen. De stop wordt dan als het ware officieel.

De VVD wil dat niet. ,,Voor ons weegt de volksgezondheid ook zwaar ’’, zegt fractievoorzitter Pieter Dinkla. ,,Maar dat landelijk onderzoek is verricht in provincies waar de situatie anders is dan hier. Mede daarom willen we geen geitenstop. En vooral niet omdat we de geitenbedrijven in onze gemeente niet op slot willen zetten.’’

Dat laatste willen de andere genoemde partijen ook niet. ,,De bedrijven kunnen totaal niet uitbreiden door zo’n stop’’, zegt CDA’er Wilt Meendering. ,,Aan de andere kant is er de onduidelijkheid over de risico’s. Wij dubben nog over het standpunt dat we innemen als binnenkort het definitieve besluit valt.’’ Als het CDA ook dan nee zegt, is een geitenstop in Westerwolde van de baan.

,,In dat geval is ook het huidige voorbereidingsbesluit niet meer van kracht en kunnen we niet zomaar meer nee zeggen tegen aanvragen voor vestigingen en uitbreidingen’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Zo’n situatie willen we niet. We willen de uitkomst van het vervolgonderzoek in 2021 afwachten. Als daaruit blijkt dat er toch geen risico’s zijn, kunnen we alsnog het bestemmingsplan en de geitenstop weer ongedaan maken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu