H&M opent middenin coronatijd grote winkel in Herestraat Groningen

H&M opent vestiging in de Herestraat. Video: Patriecia Kolthof

Geen ellenlange rijen voor de deur, geen spectaculaire kortingsacties, geen toeters, geen bellen. De H&M opende woensdagochtend met een klein applausje en een ieniemienie lintjes-knip-ceremonie voor het eerst de deuren in de nieuwe vestiging in de Groningse Herestraat.

Toegegeven er stonden wel een paar wachtenden voor de deur, waaronder collega’s van andere zaken in de stad die een bloemetje kwamen brengen.

De fonkelnieuwe H&M huist in het monumentale pand De Faun aan de kop van de Herestraat. Hier zat voorheen de Zara, maar die verhuisde een paar jaar geleden naar het voormalige Bijenkorf-pand, even verderop. Twee tegels, die voorheen op de derde verdieping hingen, zijn naar beneden gehaald. Op een van die plakkaten staat nog ‘De Faun’.

Maatregelen in verband met Corona

De Zweedse modeketen heeft er, met het oog op de coronacrisis, expres voor gekozen om geen spektakel te maken van de opening. In totaal mogen er driehonderd mensen naar binnen. Bij elke ingang - er zijn er drie - staat een personeelslid te tellen.

Dat anderhalve meter afstand moeilijk is voor iedereen, bleek al bij het opengaan van de deuren. Eenmaal binnen was het iets makkelijker vol te houden. Hoewel het ook daar, net als in andere winkels, oppassen geblazen is.

Helemaal verbouwd

Na een maandenlange verbouwing is het gebouw van binnen vrijwel onherkenbaar. De roltrappen zijn verdwenen en niet alleen de begane grond en de eerste verdieping zijn onderdeel van de zaak. Ook op de tweede en derde verdieping hangt nu kleding.

Vier lagen dus. Met een speciale H&M Home afdeling. Die was er nog niet in Groningen. In totaal telt de winkel vierduizend vierkante meter en vijftien paskamers, tien daarvan bevinden zich op de eerste verdieping. Het is af en toe wel even zoeken, de trap bevindt zich helemaal achterin de winkel en overal zitten kleine nisjes waar ook producten hangen.

Femke Smak (26) en Janna Zijlstra (32) waren onder de eerste bezoekers. Zij zijn enthousiast. ,,Ik vind het echt heel mooi en ruim opgezet. Elk nisje is ook benut”, zegt Smak. Zijlstra vindt het wel vreemd om een opening als dit te zien. „Meestal is het veel grootser.”

Geen bloemenzaak en ook geen koffiehoek

Voor de opening werd er volop gespeculeerd over de invulling van de winkel. Zou er een koffietentje in komen? Een bloemenzaak? Niets van dat alles. Het is ‘gewoon’ een H&M, maar wel heel modern ingericht met ruime gangpaden, veel natuurlijk licht door de grote ramen en neppe planten die her en der de boel opleuken.

H&M had een vestiging aan de Vismarkt, in winkelcentrum Paddepoel en twee filialen aan de Grote Markt. Die op Paddepoel en de H&M Man aan de Grote Markt zijn er nog. Vooralsnog blijven die filialen gewoon open.

De andere twee (Vismarkt en een aan de Grote Markt) zijn gesloten.

Nieuws

Meest gelezen

menu