Geldschieters voorzien groeispurt voor Campus Groningen door miljoenenfonds

Zernike, onderdeel van de Campus Groningen. Foto ANP

Een half miljard euro moet er de komende vijf jaar in de groei van Campus Groningen worden gestoken. Extreem veel geld? Het is maar hoe je het bekijkt, zeggen de initiatiefnemers.

Er is de afgelopen zes jaar immers al 365 miljoen euro gepompt in Campus Groningen, brengt directeur Dina Boonstra van de noordelijke investeringsmaatschappij NOM in herinnering. Dankzij dit geld mag de Groninger campus - die naast de locatie Zernike bestaat uit de Healthy Ageing Campus naast het UMCG - zich na Eindhoven inmiddels de grootste kenniscampus van het land noemen. Er werken zo’n 22.000 mensen, verdeeld over meer dan 200 bedrijven en instituten.

Het wordt op de campus allemaal nog meer, groter en innovatiever, is de bedoeling achter het Campus Community Fund, waar gisteren naast de NOM ook de Rabobank zijn handtekening onder zette, in het Forum. Ook het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de provincie en de gemeente Groningen staan aan de basis van het fonds en steken er mankracht in en mogelijk ook geld.

500 miljoen in vijf jaar

De partijen hebben met elkaar afgesproken de komende vijf jaar 500 miljoen euro te stoppen in verdere ontwikkeling van de campus. En dan met name in hoogwaardige labs waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken, instituten en commerciële spin-offs van het UMCG. ,,Het is een combinatie van publiek en privaat geld en dat maakt het fonds uniek”, zegt Henk Snapper, financieel directeur van het UMCG. Het fonds moet daarnaast voor meer woningen voor werknemers en een betere infrastructuur zorgen, zodat het goed bereikbaar blijft.

Initiatieven voor bijvoorbeeld start-ups of innovatielabs die zich er willen vestigen, kunnen aanspraak maken op een financiering vanuit het fonds. De NOM en de Rabobank werken de komende maanden aan een overlegtafel, waar initiatieven worden beoordeeld en mogelijk gekoppeld aan andere projecten, zodat faciliteiten gedeeld kunnen worden en de risico’s voor de geldschieters kleiner zijn, mocht er eens iets mislukken. En doordat ze tegelijk naar de ideeën kijken, hoeft het financieringstraject niet zo lang te duren, zeggen de NOM en de Rabobank. Er lopen gesprekken met meerdere partners, die aan willen haken. Volgend jaar moet het fonds ,,operationeel” zijn, zegt Snapper.

Initiatieven moeten vallen binnen vijf sectoren

Initiatieven die aanspraak willen maken op geld, moeten vallen binnen de vijf sectoren waar Groningen sterk in is en verder op in wil zetten: agri-food, energie, chemie, gezondheid en digitale economie. Het idee is dat ze gaan samenwerken en elkaar gaan beïnvloeden zodat alle partijen op de campus in de taal van de initiatiefnemers ‘een ecosysteem’ gaan vormen. ,,Het delen, shared facilities en mobility , is ook nu al het sterke punt op de campus”, zegt directeur Edward van der Meer van Campus Groningen.

,,Deze plannen zijn zeer ambitieus”, aldus burgemeester Koen Schuiling. Maar ze passen volgens hem bij Groningen. ,,Wij liggen hier niet op flinke afstand van de Randstad, maar in het midden van Europa, zeker op energiegebied. Dit is een prachtige omgeving, waar nog heel veel meer mogelijk is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu