Gemeente Appingedam wil aandacht voor 'vergeten hoekje'

De digitale raadsvergadering in Appingedam werd live uitgezonden via YouTube. Foto: DvhN

Het Damster buurtcollectief #EnWijDan heeft indruk gemaakt op de Damster gemeenteraad. De gemeente wil zich hard maken voor bewoners die in de versterkingsoperatie tussen wal en schip vallen.

Dat bleek donderdagavond tijdens de digitale raadsvergadering.

Bewoners van drie straten in Appingedam - de Wethouder Huismanlaan, de Meester A.T. Voslaan en de Secretaris Holscherlaan - hebben zich verenigd in een buurtcollectief met de naam #EnWijDan. Om de bewoners heen worden honderden huizen gesloopt en herbouwd. Maar zij weten, na jaren van onzekerheid, nog steeds niet wat er in het kader van de versterkingsoperatie met hun huizen gaat gebeuren.

In 2016 hoorden zij dat hun wijk versterkt zou worden. Maar het vorig jaar ingevoerde HRA-model en het besluit om de gaskraan dicht te draaien gooide roet in het eten. Deze huizen hebben een lagere prioritering gekregen en vallen daardoor tussen wal en schip.

De bewoners van dit ‘vergeten hoekje van Appingedam’ stuurden een brief naar de raad waarin zij duidelijkheid eisen en begrip vragen voor hun situatie. Ook hebben ze video’s gemaakt waarin zij hun situatie uitleggen.

Schrijnende situatie

Verschillende raadsleden spraken zich tijdens de raadsvergadering uit over het onderwerp. Zo noemde fractievoorzitter Cees van Ekelenburg (D66) het een schrijnende situatie die niet goed uit te leggen is aan de bewoners en sprak fractievoorzitter Bert Raangs (CDA) over een zeer ongelukkige situatie.

Wethouder Annalies Usmany zei dat ze de onrust onder de bewoners begrijpt. Ze durfde geen toezeggingen te doen, maar ze gaat wel haar best doen om te zorgen dat ‘de schrijnendheid van de situatie’ bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het kabinet bekend wordt. Ook gaat ze zich hard maken voor een vorm van compensatie voor de bewoners. „Ik beloof niet dat het lukt, maar ik ga hier wel mijn best voor doen. Het gaat mij ook aan het hart.”

Haperende livestream

Enkele bewoners keken via een livestream mee met de raadsvergadering. Op het moment dat het over ‘hun’ onderwerp ging, begon de verbinding te haperen. Toch hebben ze er nog wel het een en ander van meegekregen. Ze zijn blij dat het besproken werd. „We hebben grote stappen gezet vanavond”, zegt Cindy Looyé-Sinnema. „We zijn er natuurlijk nog lang niet. Maar dat we op weg zijn naar Den Haag is een heel positief teken!”

Nieuws

Meest gelezen

menu