Gemeente Groningen geeft vergunning voor het verkeerde pand

Een intern onderzoek bij de dienst Bouwen en Wonen van de gemeente Groningen moet duidelijk maken wat er mis ging met een bouwvergunning.

Het betreft de vergunning voor de verbouwing van een oud laag pand in de Kleine Gang, een steeg met entree aan het Schuitendiep. De eigenaar kreeg toestemming om het pandje op te toppen tot een hoogte van maximaal vijftien meter. De gemeente lijkt zich vergist te hebben in de adressering en gaf een vergunning voor het verkeerde pand.

Geen informatie

De vergunning is verleend op basis van de regels voor het pand Schuitendiep 88. Het bestemmingsplan laat voor dit pand een bouwhoogte van vijftien meter toe. De lagere panden achter het hoekpand hebben allemaal als adressering 88 maar wel met de toevoeging 1 t/m 5. Deze panden mogen niet hoger worden dan zeven meter.

De kwestie is aanhangig gemaakt door en buurman die bij terugkeer van vakantie plotseling bouwsteigers tot voorbij zijn dakramen zag staan. Bij de dienst Bouwen en Wonen was echter voor deze verbouwing geen dossier en geen vergunning te vinden. Ook een bouwinspecteur die ter plekke kwam kon geen informatie vinden.

De kwestie kwam uiteindelijk op het bordje van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) die binnen en uur tot de slotsom kwam dat er iets niet deugde. Een bouwstop hing in de lucht, maar was niet nodig, omdat pandeigenaar Vastgoed Groningen de bouwwerkzaamheden staakte. ,,Ik wacht het interne onderzoek af en ga dan pas nadenken over een oplossing. Voor de goede orde, ik heb wel een vergunning gekregen’’, zegt directeur Bert Lokken.

Onthutsend

Buurman Wout Wessemius die de kwestie aanhangig maakte noemt het onthutsend hoe lichtvaardig de gemeente met vergunningen omspringt. ,,Ik heb verschrikkelijk veel moeite moeten doen om het mogelijke ongelijk van de gemeente aan te tonen. Het gaat me ook niet alleen om het pand naast mij, maar zeker ook om de lichtvaardige manier waarop in de hele binnenstad met de historie wordt omgesprongen.’’

Wessemius wijt de nonchalance en het gevaar op (bewuste) fouten ook aan een volledig gebrek aan controle. Hij gaat er vanuit dat sloop van de etages in de Kleine Gang onvermijdelijk is. ,,Hoe de gemeente dit met de pandeigenaar gaat oplossen is mijn zaak verder niet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu