Gemeente Groningen genomineerd voor de Gouden Piramide voor de herinrichting van de oostzijde van de Grote Markt

Forum Groningen en de oostwand van de Grote Markt. Foto: Peter Wiersema

De gemeente Groningen is voor de manier waarop ze in 20 jaar tijd de oostzijde van de Grote Markt en het terrein daarachter ‘revitaliseerde’, genomineerd voor de Gouden Piramide.

Dat meldt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

De Gouden Piramide is een tweejaarlijkse ‘opdrachtgeversprijs in de architectuur en gebiedsontwikkeling’. De winnaar ervan krijgt 75.000 euro en een trofee.

‘Gevoelige locatie’

‘Gedurende een plan- en ontwikkelingsproces van 20 jaar revitaliseerde de gemeente Groningen een gevoelige locatie in de binnenstad: de oostzijde van de Grote Markt en het terrein daarachter (waar nu het Forumcomplex staat)’, schrijft Veenstra over Groningen.

‘De gemeente hield al die tijd de regie in handen. Ze nam de inwoners van de stad voortdurend mee, zowel bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan als bij de architectenselecties voor de verschillende nieuwe gebouwen. Behalve Forum zijn onder meer commerciële ruimtes, appartementen, een hotel en een studentensociëteit gerealiseerd.’

Vijf genomineerden

In totaal zijn vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2022. Andere genomineerden zijn Stichting Nederlands Auschwitz Comité met het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, Vereniging Dorpsbelang Blije met Terp fan de Takomst in Blije, Vereniging Ecodorp Boekel met het Ecodorp in Boekel en Woningcorporatie Trudo met Haasje Over in Eindhoven.

Winnaar

In mei en juni 2022 bezoekt de jury van de Gouden Piramide de vijf genomineerde opdrachtgevers. De winnaar wordt in oktober 2022 bekendgemaakt.

Op die dag verschijnen ook korte films over de vijf genomineerden, en wordt een publicatie gepresenteerd met het juryverslag, een essay van de Rijksbouwmeester en besprekingen van de vijftien meest interessante inzendingen (waaronder de genomineerden).

Nieuws

menu