Gemeente Groningen helpt door brand getroffen voetbalclubs

De brand bij het oude kantinecomplex. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

Twee kantines, vier kleedkamers en veel materiaal. Het is allemaal weg na de brand op sportpark Het Noorden in Groningen. De clubs moeten om tafel, de gemeente biedt hulp aan.

Een flink deel van het kantinecomplex werd zaterdag verwoest. De kantines van voetbalclubs Potetos en VV Groningen zijn tot de grond toe afgebrand. De gebouwen werden ook gebruikt door de gehandicapte voetballertjes van Kids United en frisbeeclub Gronical Dizziness. De kantine van VVK, een deel dat veel nieuwer is, kon worden gered.

Ruimtetekort

Alle wedstrijden werden afgelast. De voetbalclubs gaan vandaag om tafel om te bespreken hoe ze de komende tijd verder moeten. ,,We zullen elkaar helpen’’, zegt voorzitter Rik van der Veen van VVK. Onvermijdelijk is er ruimtetekort. ,,We hadden acht kleedkamers. Dat was al te weinig. Nu zijn er nog maar vier.’’

Volgens de voorzitter gaf de gemeente Groningen al aan te hulp te willen schieten. Mogelijk worden er containers geplaatst die tijdelijk kunnen dienen als kleedkamer.

Historie

Van der Veen mocht tijdens de brand de kantine van VVK in om spullen op te halen. Een lastige opgave. ,,Dan kijk je rond en denk je: wat moet ik meenemen? Alles is historie.’’ De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg. ,,Het was spannend’’, zegt Van der Veen.

Dat bijna alles van de club emotionele waarde heeft, besefte Willem Tepper ook. Alleen kon hij – het gezicht van Potetos met 62 jaar lidmaatschap – vrijwel niets meer redden van zijn club. ,,We hebben alleen nog wat foto’s van een wand kunnen halen.’’

Die wand was de scheidingsmuur tussen het oude en het nieuwe deel van het complex. Een brandwerende muur die zijn werk goed heeft gedaan.

Collecte

Na de brand, die zaterdag in de vroege ochtend uitbrak, werd er hulp geboden door heel veel mensen. Vooral voor Kids United, dat vooral materiaal verloor, werden veel acties opgezet. Zo besloten voetbalverenigingen The Knickerbockers en Groen Geel tijdelijk de prijs voor een biertje te verhogen om zo geld in te zamelen. FC Groningen liet weten te collecteren bij de volgende wedstrijd, tegen Heracles.

VV Groningen en Potetos zitten met nog grotere schadeposten. Zij waren eigenaar van hun eigen clubgebouwen en zijn vrijwel alles kwijt.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie roept getuigen op zich te melden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu