Gemeente Groningen laat afvalcontainers vaker legen: 'We merken dat het weer drukker wordt'

Foto: Shutterstock

Na een aantal rustige weken was het aanmerkelijk drukker in de stad tijdens het lange Koningsdagweekend. Het leidde hier en daar tot rommel rond de vuilcontainers. Maar de gemeente Groningen vermoedt ook ‘afvaltoerisme’.

Op sociale media plaatsten sommige Stadjers klachten over de troep op straat. In de wijk Kostverloren waren zakken rondom de containers geplaatst; een vuilnisman deelde op Facebook een foto van een hele berg afval in de Langestraat in het Ebbingekwartier.

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Steinfort kent de rommel meerdere oorzaken. De afgelopen weken zette de gemeente in de weekenden minder personeel in voor het ophalen van afval, omdat het door corona in de stad veel rustiger was dan gebruikelijk. Tijdens het afgelopen weekend en de daaropvolgende Koningsdag was het juist weer drukker.

Dumping door mensen van buiten de stad

„Het lijkt er ook op dat veel studenten weer terug zijn van weggeweest”, merkt Steinfort. „Mede naar aanleiding van het afgelopen weekend gaan we de dienstverlening vanaf nu weer wat opschroeven.” Komend weekend zullen de containers meer geleegd worden.

„We hebben ook de indruk dat mensen van buiten de stad soms hun afval hier dumpen”, zegt Steinfort. De gemeente treft wel eens afval aan met adresgegevens van buiten Groningen. Als de dumper achterhaald kan worden, krijgt die een boete.

Het is niet de eerste keer dat Groningen last heeft van zwerfafval. Afgelopen zomer regende het klachten bij de gemeente over de vele troep rond containers:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu