Gemeente Groningen reserveert 2,7 miljoen om de klappen van corona op te vangen

Wethouder Paul de Rook: "De uiteindelijke schade zal vele malen groter zijn dan 2,7 miljoen euro." Foto Deborah Roffel

De gemeente Groningen besteedt het positieve resultaat op de jaarrekenning van 2019 aan de gevolgen van de coronacrisis. Er is in totaal 4,5 miljoen euro over om vrij te besteden.

Wethouder Paul de Rook (D66) van Financiën wil dat bedrag deels in inkomensvoorzieningen steken, en voor een deel gebruiken om de financiële schade te herstellen die de gemeente lijdt door de coronacrisis.

De Rook wil 1,8 miljoen euro gebruiken voor inkomensvoorzieningen zoals de bijstandsuitkering. De overige 2,7 miljoen euro kan volgens de wethouder ‘het begin van een coronabuffer’ vormen.

Gemeente maakt extra kosten en loopt inkomsten mis

Groningen doet extra uitgaven vanwege het coronavirus en loopt tegelijk inkomsten mis, legt De Rook uit. „Normaal gesproken verdienen we bijvoorbeeld geld met betaald parkeren, maar dat wordt nu nauwelijks gedaan. We maken kosten om onze eigen dienstverlening te optimaliseren, en bijvoorbeeld voor het organiseren van kinderopvang en basisonderwijs.”

Het is nog niet precies duidelijk hoeveel de gemeente precies financieel lijdt onder de coronacrisis. „De schade zal waarschijnlijk vele malen groter zijn dan die 2,7 miljoen”, voorspelt De Rook. „Maar dit is in elk geval een eerste reservering.” De wethouder hoopt dat de rijksoverheid gemeenten verder helpt met financiële compensatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu