Gemeente Groningen stuurt bouwinspectie naar flat waar bewoners vorige week de temperatuur zagen oplopen tot 50 graden

De gemeente Groningen stuurt de bouwinspectie naar de NIDO-flat waar vorige week bewoners bijkans hun appartement uitbrandden. Daarmee reageert de gemeente op opmerkingen van bewoners, die de temperatuur daar zagen oplopen tot 50 graden.

De NIDO-studentenflat bij de Reitdiephaven is een kas.

De NIDO-studentenflat bij de Reitdiephaven is een kas. Foto: Peter Wassing

De bouwinspectie bekijkt of de risico’s die op snikhete dagen kunnen optreden met de maatregelen kunnen worden beheerst. ,,We hebben contact gezocht met de eigenaar Xior Student Housing die eigenaar is van het gebouw. Verder kunnen we ook de GGD vragen wat ze van de situatie vindt’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Bewoners verklaarden dat ze de situatie zeer ongezond vonden.

Volgens de gemeente heeft Xior laten weten dat de vorige eigenaar ervoor heeft gezorgd dat de ramen niet open kunnen. ,,Dat zou zijn gebeurd wegens een vermeend veilgheidsrisico. Ze gaan dat in ieder geval herstellen’’, zegt Van der Schaaf. De wethouder zegt dat de flat eerder uitgebreid door de bouwinspectie is gecontroleerd. ,,De bouwvergunning was in orde. De bouw was volgens de regels uitgevoerd.’’

Leefklimaat verbeteren

Sinds begin dit jaar gelden bij de nieuwbouw van appartementenflats speciale eisen die het leefklimaat moeten verbeteren. De gemeente zegt dat er officieel vier klachten zijn binnengekomen van bewoners. ,,Maar die gingen niet over de hitte in deze flat’’, aldus de wethouder. De SP kaartte de kwestie woensdag aan in het gemeentelijke vragenuur. SP-raadslid Jimmy Dijk vindt de huurprijzen die voor de huisvesting in de NIOD-flat worden gevraagd veel te hoog. Ze variëren van 680 euro per maand voor 21 vierkante meter, 900 euro voor 32 vierkante meter.

De gemeente kan daar weinig aan doen. Wel wil ze met de woningcorporaties afspraken maken over meer studentenhuisvesting. ,,Zodat we minder afhankelijk zijn van marktpartijen. Het is niet goed als dit soort appartementenflats als gebouwde kassa’s en letterlijk ook als kassen functioneren’’, aldus Van der Schaaf. ,,De hoge huren in dit gebouw vallen op. We zien dat de prijs/kwaliteit verhouding volledig uit het lood staan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu