MFA Bedum van de baan: gemeentekas Het Hogeland is leeg (update)

Gemeente Het Hogeland trekt haar handen af van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Bedum. Ze moet bezuinigen en heeft er geen geld voor.

Voorzijde en hoofdingang van het nieuwe MFA in Bedum.

Voorzijde en hoofdingang van het nieuwe MFA in Bedum. Illustratie: Architect Niels Feddema

Dat heeft ze de initiatiefnemers van MFA Bedum gisteravond laten weten. Die zijn boos en teleurgesteld.

De gemeente zou een bijdrage van 3,4 miljoen euro op tafel leggen voor kleedkamers, een kunstgrasveld en de openbare ruimte. Zelf zou ze 1,5 miljoen bijdragen en de rest zou uit de pot van de NPG (Nationaal Programma Groningen) moeten komen. Maar daar komt het project niet voor in aanmerking, zegt de gemeente.

Teleurstelling

Om nog eens 2 miljoen bij te dragen, daar heeft Het Hogeland - die flink moet bezuinigen - geen geld voor, zegt wethouder Theo de Vries (ChristenUnie). Hij zegt te begrijpen dat het een ‘gigantische’ teleurstelling is voor de Bedumers. ,,Dat geldt voor ons ook. Maar met de huidige portemonnee van Het Hogeland kunnen we ons geen enkel risico meer veroorloven. Het zit er domweg niet in. Hoe graag we dit ook hadden gewild.’’

Niet serieus genomen

De initiatiefnemers, die al meer dan vier jaar bezig zijn met de plannen, zijn woest. ,,Dit gaat onze verbeelding te boven’’, zegt Gert-Jan Hageman van de stichting MFA. ,,De gemeente heeft de mond vol van burgerinitiatieven maar wij hebben het gevoel dat ze ons nooit serieus hebben genomen. Van de gesprekken die we hadden, werden nooit notulen gemaakt. En als we ze zelf maakten, herkende de gemeente zich er niet in.’’

(Tekst leest door onder foto)


Frustrat i e over Kristel Rutgers

Frustratie is er ook over CDA-wethouder Kristel Rutgers die in Bedum woont en in de verkiezingscampagne goede sier maakte met de MFA. Naar gevoel van de stichting heeft ze het er bij zitten en is ze overvleugeld door andere wethouders.

Het MFA Bedum zou bij de voetbalvelden komen met daarin kleedkamers, een kantine en bedrijfsmaatschappelijke ruimtes voor onder meer verstandelijk gehandicapten, een cardioloog en kinderopvang. De accommodaties van voetbalclub Bedum zijn sterk verouderd.

Geld voor kleedkamers onvoldoende

Nu de MFA niet doorgaat moet SV Bedum op zoek naar alternatieven. De gemeente heeft beloofd de 1,5 miljoen euro die voor de MFA was begroot in te zetten voor nieuwe kleedkamers. ,,Maar met die 1,5 miljoen euro redden we het niet’’, zegt voorzitter Jan-Jurjen Timmer. Volgens hem moet daar zeker 1 miljoen bij. De bouwkosten zijn opgelopen er moet tijdelijke huisvesting komen. ,,Dat is allemaal niet meegerekend.’’ De club is zwaar teleurgesteld .

Ook wil de club met zo’n duizend leden een kunstgrasveld en moeten er meer parkeerplekken komen voor auto’s en fietsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu