Gemeente Oldambt is niet van plan om 'stinkhok' bij zwembad uit bedrijf te nemen

Otto Schroder wil dat de biomassa-installatie achter zijn woning verdwijnt. Archief/Huisman Media

De gemeente Oldambt is niet van plan om de biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten uit bedrijf te nemen. Buurtbewoner Otto Schröder - longpatiënt - dringt daar al maandenlang op aan.

Schröder is via Twitter en Facebook een aanval op het gemeentebestuur en de bouwer van de installatie begonnen. Daarin noemt hij de installatie een ‘stinkhok’ en ‘bomencrematorium’. „Dat levert mij lichamelijke stress op.”

Boonstoppel-Engineering uit Alblasserdam, bouwer van de installatie, is de ongezouten kritiek inmiddels meer dan zat. ,,Als hij zo doorgaat ons zwart te maken gaan we actie ondernemen”, zegt mede-eigenaar Bas van Breugel. Hij zegt dat zijn bedrijf nog een emissie onderzoek uitvoert als de installatie in bedrijf is. Maar Van Breugel is ervan overtuigd dat de installatie voldoet. Wel heeft de firma een hogere schoorsteen op de installatie geplaatst.

Longinfectie

Schröder zegt jaarlijks tenminste een keer te maken te krijgen met een longinfectie. ,,En de stank en rook draagt niet bij aan een gezondere leefomgeving.” Hij zegt dat zijn woongenot tot een absoluut dieptepunt is gezakt.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema is op de hoogte van de kritiek die Schröder spuit. ,,Ik ben ook al bij hem op bezoek geweest. In dat gesprek heb ik aangegeven dat de installatie voldoet aan de eisen, qua uitstoot en geluid. Maar, ik heb foto’s gezien van de installatie waaruit blauwe rook kwam. Of die rook schadelijk is, kan ik niet beoordelen.”

Onderzoek naar geluid

Het is daarom dat er nu eerst onderzoek wordt gedaan naar het geluid dat de installatie produceert. Nog deze maand verwacht Sikkema dat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. ,,Als we daarin reden zien om verder onderzoek te doen laten we dat niet na.”

,,Maar”, zo zegt Sikkema, ,,ik heb aangegeven dat de installatie niet buiten bedrijf wordt genomen. Wel willen we kijken om - eventuele - overlast te beperken. Maar of dat er is, moet blijken uit het onderzoek. Tot dusver komt de kritiek alleen van Schröder. Van andere buurtbewoners horen we niets.”

Sinds februari van dit jaar, toen bekend werd dat bij het overdekt zwembad een biomassa-installatie zou komen, laat Schröder geen mogelijkheid onbenut om aandacht te vragen voor de overlast die de biomassa-installatie in zijn ogen veroorzaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu