Oldambt werkt mee aan behoud De Hardenberg in Finsterwolde. Burgerinitiatief kan sportcomplex voor symbolisch bedrag overnemen

Wethouder Erich Wünker.

Wethouder Erich Wünker. Foto: Archief DVHN

De gemeente Oldambt wil Stichting MFC De Hardenberg tegemoet komen bij de overname van het sportcomplex in Finsterwolde. Het burgerinitiatief en de gemeente hopen snel tot een deal te komen.

Volgens wethouder Erich Wünker biedt de gemeente het overdekte zwembad, de sporthal en het sportcafé aan voor een symbolisch bedrag. Ook schenkt ze de inventaris aan Stichting MFC De Hardenberg. De extra kavel naast het sportcomplex is gratis beschikbaar voor de ontwikkeling van een maatschappelijke voorziening. De gemeente is bereid een huurovereenkomst voor het bewegingsonderwijs voor minimaal tien jaar met de stichting af te sluiten.

Wünker ziet de gemeente als een samenwerkingspartner voor de stichting. ,,Wij willen hen ondersteunen zoals we ook andere verenigingen en initiatieven steunen. De stichting kan onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van subsidies die de komende tijd beschikbaar komen. Ook helpen we hen bij de aanvraag daarvan.”

Verder biedt de gemeente financiële ruimte om enkele incidentele kosten voor de overname te compenseren.

‘Veel steun in de regio’

Bestuurslid André Hateboer van Stichting MFC De Hardenberg spreekt van een ‘nuttig en positief overleg’. ,,Dit geeft de burger moed. We zijn aan het rekenen geslagen en denken dat het mogelijk is om er samen uit te komen. Daarnaast zijn we een doneeractie gestart en in gesprek met bedrijven die ons willen steunen. Ons plan voor behoud van het sportcomplex krijgt steeds meer vorm.’’

Enkele weken geleden stonden burgerinitiatief en gemeente nog lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente Oldambt hield vast aan sluiting van De Hardenberg op 1 juli en wenste geen zaken te doen met Stichting MFC De Hardenberg. De gemeente meende dat de stichting bij de overname een forse bijdrage en een garantstelling verlangde. Duidelijk is dat met het overnemen van het sportcomplex het ondernemersrisico bij de stichting ligt.

,,Dit was een absolute voorwaarde van de gemeente’’, stelt Wünker. ,,We hebben het stichtingsbestuur gewezen op de risico’s van een overname. We hopen dat het complex als particuliere sportvoorziening behouden kan blijven.”

Bezuiniging op sport

In september 2022 besloot de raad het sportcomplex als gemeentelijke voorziening te sluiten. Dat gebeurde vanwege een blijvende bezuiniging op sport van 500.000 euro per jaar. Nadat eerdere onderhandelingen over een overname stuk liepen, meldde Stichting MFC De Hardenberg zich opnieuw als koper. Hateboer: ,,We hebben sterk het gevoel dat de gemeente er met ons uit wil komen. Komende dinsdag gaan we opnieuw om tafel.’’