Oeverloze brugdiscussie in gemeenteraad Oldambt

Er komt geen onderzoek naar de procedure rond de vervanging van de Booneschanskerbrug. De VCP en Oldambt Aktief hebben daar tevergeefs op aangedrongen.

De afgesloten Booneschanskerbrug wordt vervangen. Het werk wordt niet stilgelegd.

De afgesloten Booneschanskerbrug wordt vervangen. Het werk wordt niet stilgelegd. Foto: Huisman Media

De twee oppositiepartijen wilden een raadsonderzoek laten instellen naar de gang van zaken en daarvoor de verordening in de gemeentewet aanpassen. Die motie was maandagavond in de raad van de gemeente Oldambt kansloos.

De brug, in het oostelijk puntje van de gemeente Oldambt, is al een decennium een terugkerend onderwerp in de politieke arena. Als het aan wethouder Bard Boon (PvhN) had gelegen, was het onderwerp maandagavond ook niet aan de orde geweest, ware het niet dat de twee oppositiepartijen er aandacht voor vroegen. Sterker, de beide partijen wilden het werk aan de brug direct laten stilleggen, maar kwamen zelf tot ontdekking dat er al geen brug meer ligt.

Alles was gericht op sloop van de brug

De VCP plaatst vraagtekens bij het proces en stelt dat de informatie die de raad de afgelopen jaren heeft ontvangen eenzijdig is. ,,Alleen maar gericht op sloop”, meent VCP-fractievoorzitter Engel Modderman.

De VCP en Oldambt Aktief drongen zelfs aan om een raadsonderzoek te houden naar de gang van zaken. Een uiterst zwaar middel, dat in de gemeente Oldambt nog nooit is uitgevoerd. Boon vindt dat de gemeenteraad de achterliggende jaren veelvuldig zijn zegje heeft kunnen doen en overal bij betrokken is geweest. ,,We hebben het zes, of zeven keer in de raad besproken. De raad heeft zelfs een extra krediet voor de nieuwe brug beschikbaar gesteld. Acht ton investeren we nu in een nieuwe, veilige brug. Ik begrijp dus ook niet waarom de motie nu wordt ingediend. De procedure hebben we goed doorlopen en de brug is al verwijderd.”

Omwonenden kunnen al sinds medio 2017 geen gebruik meer maken van de brug en moeten daardoor kilometers omrijden. Met name voor landbouwers gaat daarmee kostbare tijd verloren. Alleen met een tweewieler of te voet is de brug nog toegankelijk. Er ligt inmiddels een noodbrug. Het was de bedoeling om de nieuwe brug in december open te stellen voor alle verkeer. Dat is verschoven naar begin 2021.

De brug is aangeboden aan Blauwestad. Een besluit tot aankoop is nog niet genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu