Garagehouder Hofman uit Leek claimt dwangsom van 15 mille omdat gemeente Westerkwartier detailhandel in zijn pand verbiedt

Autobedrijf Hofman is gevestigd aan de rand van het Grootwinkelplein in Leek. Foto: Archief DVHN

De gemeente Westerkwartier hangt een dwangsom van 15.000 euro boven het hoofd. Garagehouder Eelco Hofman uit Leek claimt dit bedrag.

Hofman is eigenaar van een pand op Industriepark 11 dat in gebruik is als opslag. Hij wil het pand verkopen aan een supermarktketen, maar de gemeente wil hier geen detailhandel toestaan.

Dat bevreemdt Hofman, omdat in de directe omgeving van het pand (het Grootwinkelplein) volop detailhandel wordt bedreven. Daar kregen de twee bestaande supermarkten Jumbo en Aldi onlangs nog toestemming om fors uit te breiden.

Supermarkt?

Daarom vindt Hofman dat de gemeente moet meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan om vestiging van een supermarkt mogelijk te maken. Tot nu toe weigert de gemeente de aanvraag te behandelen. Hofman stapte onlangs naar de Raad van State.

Die bepaalde dat de gemeente uiterlijk 8 mei van dit jaar hom of kuit moet verschaffen. Dit op straffe van een dwangsom van 100 euro per dag. Inmiddels zijn 150 dagen verstreken en claimt Hofman in een brief aan de gemeente 15.000 euro.

Opnieuw naar Raad van State

Omdat al 4700 euro is betaald, vraagt Hofman nu om de resterende 10.300 euro over te maken. Omdat hij vreest dat de gemeente aanhoudt met treuzelen, is hij nogmaals naar de hoogste rechter gestapt om Westerkwartier te dwingen alsnog spoed te betrachten. In de detailhandelsvisie die onlangs verscheen, staat dat de gemeente niet meer dan twee supermarkten buiten het dorpscentrum wil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu