Collega's ontzet na de plotselinge dood van ambtenaar Jeroen Engels, die werd geraakt door een omwaaiende boom. 'We zijn compleet verslagen en gaan hem verschrikkelijk missen'

Het overlijden van gemeenteambtenaar Jeroen Engels (43) uit Groningen hakt er niet alleen in bij zijn collega’s. Ook inwoners met wie hij te maken had, reageren ontzet.

Jeroen Engels verongelukte deze week toen hij werd geraakt door een omwaaiende boom.

Jeroen Engels verongelukte deze week toen hij werd geraakt door een omwaaiende boom. Foto: Familie Engels

Engels verongelukte deze week bij Oudleusen, tussen Dalfsen en Ommen, toen hij al wandelend werd geraakt door een omwaaiende boom. Hij vierde met zijn vriendin Francisca de Jong hun tienjarig lustrum. De kinderen waren niet mee. De Jong raakte lichtgewond.

Zuidelijke ringweg en Binnenstand

Engels, afkomstig uit Veendam, werkte al twintig jaar bij de gemeente. Hij was betrokken bij allerlei verkeersprojecten, zoals de bouw van de nieuwe Zuidelijke Ringweg. Sinds vorig jaar was hij ook programmamanager Binnenstad.

,,We zijn er allemaal stil van. Zo’n positieve, fijne vent. Hij was zeer betrokken bij de stad’’, zegt concerndirecteur Bert Popken. Volgens Alfred Kazemier, directeur ruimtelijk beleid, waren veel collega’s jaloers op zijn tomeloze inzet, die hem schijnbaar gemakkelijk afging.

Jeroen studeerde aan de NHL verkeerskunde. Hij begon bij de gemeente als ‘jonge hond’ en werd al snel bestuursadviseur. Hij was opnieuw gaan studeren en zou binnenkort een master gebiedsontwikkeling afronden. De scriptie was bijna klaar. Hij deed dat naast zijn drukke baan en gezin, en draaide zijn hand niet om voor een extra klus.

‘We zijn compleet verslagen en gaan hem verschrikkelijk missen’

Mede door de onvoorstelbare manier waarop, is zijn overlijden ingeslagen als een bom. ,,Iedereen heeft de behoefte om een berichtje te sturen en elkaar te steunen. Ook veel inwoners hadden respect voor hem. Hij kon niet iedereen zijn zin geven, maar ze waardeerden altijd hoe Jeroen met hen omging.’’

,,Inhoudelijk schuwde hij onorthodoxe middelen niet om voor- en tegenstanders van een project bij elkaar te brengen en te houden. Dat lukte hem vaak omdat hij zichzelf altijd ondergeschikt maakte aan discussies en goed communiceerde. Naar alle kanten toe’’, aldus Kazemier. Hij herinnert zich het ‘revolutionaire’ kantoor van Jeroen in de Oosterhamrikzone, waar hij opties voor toekomstige wegprofielen levensgroot uittekende.

,,We zijn compleet verslagen en gaan hem verschrikkelijk missen’’, zegt verkeersdirecteur Richard Lombaerts. ,,Hij kwam net op stoom in de binnenstad, maar we waren blij dat hij de ringweg bleef doen. Als integraal projectleider pakte hij allerlei ingewikkelde dossiers op. Dat kon hij als de beste omdat hij altijd rustig bleef en nooit probeerde om zichzelf naar de voorgrond te werken. Hij wilde zorgvuldig zijn en zocht altijd alles uit om het juiste te doen. Een goede vent.‘’

Trots op zijn dochter

Op het intranet van de gemeente schrijft Johan de Boer over Jeroen als een zeer gewaardeerde collega die strategisch, doortastend en vol humor, vergezeld van een gulle lach, te werk ging. ,,Hij wilde het stadshart aantrekkelijker, duurzamer en toegankelijker maken. Daar sprak hij met veel enthousiasme en plezier over. We zijn onthutst door het verschrikkelijke ongeluk en leven heel erg mee met zijn vrouw en drie kinderen.’’

In de media verschenen onlangs nog vrolijke beelden van jongste dochter Hannah, toen ze samen met wethouder Glimina Chakor het 3000ste geveltuintje in de stad aanlegde. ,,Jeroen was er trots op dat zijn dochter al druk bezig was met het mooier en beter maken van de stad. De stilte zal nog heel lang nadreunen.’’ De familie neemt woensdag afscheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu