Gemeente, bouwer en bewoners Pythagorascomplex sluiten vrede - maar eigenlijk verliest iedereen

De omstreden studentenappartementen op het binnenterrein van het monumentale Pythagorascomplex staan al sinds oktober 2017 half afgebouwd leeg. Foto Archief DvhN

Eindelijk is er een oplossing voor een van de meest betwiste stukjes stad van de afgelopen jaren: de binnentuin van het Pythagorascomplex in de Plantsoenbuurt. Projectontwikkelaar Teerling mag er bouwen, maar slechts één laag hoog.

Er komen in totaal acht appartementen in de binnentuin, in plaats van de veertien woningen die Teerling eigenlijk wilde realiseren. De nieuwe huizen krijgen groene daken, vertelt woonwethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). „We zijn blij dat er eindelijk een oplossing is voor dit slepende conflict.”

Wel of geen nieuwbouw in binnentuin Pythagoras?

De Harense projectontwikkelaar Teerling kwam vijf jaar geleden met een plan voor veertien appartementen op de binnenplaats van het Pythagorascomplex, een rijksmonument aan de Stadhouderslaan dat z’n naam aan z’n driehoekige vorm dankt.

De nieuwbouw moest 6 meter hoog worden en zou op sommige plekken maar een paar meter van de bestaande muren af staan. Dat zagen de bewoners niet zitten; ze maakten bezwaar tegen het bouwplan.

Bemiddelingstraject: één bouwlaag mag

Er volgde een juridisch conflict dat je inderdaad ‘slepend’ kunt noemen. Aanvankelijk veegde de gemeente de bezwaren van tafel, kreeg Teerling z’n vergunning en begon hij te bouwen; daarna gaf de Rechtbank Noord-Nederland toch de omwonenden gelijk; Teerling ging in hoger beroep, maar ook de Raad van State vond dat de nieuwbouw niet in het bestemmingsplan paste.

Inmiddels stonden de eerste appartementen al. De gemeente startte een bemiddelingstraject met de projectontwikkelaar en de omwonenden, om er toch samen uit te komen. Dat is nu gelukt, stelt Van der Schaaf: „Alle drie de partijen kunnen zich vinden in de bouw van acht appartementen van één bouwlaag.”

‘We hebben toch moeite met die hoogte’

Ook de bewoners van het Pythagorascomplex zijn grotendeels blij met het compromis. Over één punt is geen overeenstemming: de bouwhoogte. „De buurt had graag 3 meter als maximum gezien, maar daar kunnen we niet aan tegemoet komen”, zegt Van der Schaaf. Gemeente en ontwikkelaar willen de reeds gebouwde eerste woonlaag laten staan, die in hoogte varieert van 3,4 tot 4,1 meter. Sloop en herbouw zouden duurder en minder duurzaam zijn, betoogt de gemeente.

„We zijn op een heel aantal punten bij elkaar gekomen. Gelukkig, want je wilt er ook een keertje vanaf zijn”, reageert bewoner Sietze Jan Boer. „Maar met die hoogte blijven veel van ons toch moeite hebben.”

Alleen maar verliezers

Boer wijst op de uitspraken van de rechter en de Raad van State, die concluderen dat de bouw eigenlijk niet vergund had mogen worden. „En nu komt er dan toch een gebouw van 4 meter op onze binnenplaats. Het voelt alsof het steeds íéts meer is dan waar we vanuit mogen gaan. Misschien is dit wel de best mogelijke oplossing, maar eigenlijk zijn hier alleen maar verliezers.”

De bewoners beraden zich op een manier om toch voor elkaar te krijgen dat de nieuwe appartementen niet hoger dan 3 meter worden. Wethouder Van der Schaaf benadrukt dat ook de projectontwikkelaar inlevert: „Hij kan zes appartementen minder bouwen dan hij van plan was, en zijn plannen hebben twee jaar stilgelegen.”

De gemeenteraad moet in de komende raadsvergadering instemmen met de nieuwe regeling voor het Pythagorascomplex. Dan staan ook nieuwe bestemmingsplanregels op de agenda, om voor de hele stad Groningen ‘ongewenste ontwikkelingen’ op woongebied te voorkomen. Zo moeten woningen minstens 50 vierkante meter groot zijn en wordt geen nieuwe kamerverhuur toegestaan.

Nieuws

menu