Gemeente dwarsboomt verkoop eeuwenoude Pepergasthuis Groningen

Het eeuwenoude Pepergasthuis, nu nog in handen van woningcorporatie Lefier, telt 29 huurhuisjes. Foto J. Althof

De verkoop van het Pepergasthuis in de binnenstad van Groningen ligt stil. De gemeente is tegen de verkoop aan een commerciële partij en maakt er bezwaar tegen.

,,Het is een belangrijk rijksmonument dat met miljoenen aan gemeenschapsgeld is gerestaureerd. Bovendien willen wij sociale huurwoningen behouden in de binnenstad’’, verklaart wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) het bezwaar. Hij verwacht voor de zomer te horen of het bezwaar gegrond wordt verklaard. ,,Anders hebben we andere juridische mogelijkheden. We kunnen naar de rechter stappen.’’

Monumentaal hofje uit 1405

Het hofje tussen Peperstraat en wijlen het casino stamt uit het jaar 1405. Het telt 29 huurwoningen, een kerkje en een eetzaal.

Dagelijks trekt het toeristen die zich vergapen aan de oase van rust in de stad. Het is in handen van woningcorporatie Lefier die geld toelegt op onderhoud en beheer van het hofje en daarom vorig jaar besloot het complex in z’n geheel van de hand te doen. De WOZ-waarde van het hofje is 3 miljoen euro, Lefier schatte de verkoopprijs veel hoger in.

Happy few

Aan het eind van de zomer was de koop beklonken, maar de Autoriteit Woningcorporaties moest zijn goedkeuring verlenen omdat het om een monument gaat. Die goedkeuring laat lang op zich wachten, naar nu blijkt vanwege het bezwaar van de gemeente. Van der Schaaf stelde vorig jaar als voorwaarde voor de verkoop dat 50 procent van de huizen sociale huurwoningen moest blijven, om te voorkomen dat alleen de happy few zich een huurhuis in de binnenstad kan permitteren.

De beoogd nieuwe eigenaar, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat hij met Lefier heeft afgesproken dat álle woningen sociale huurwoningen blijven, ook de huizen die de komende zeven tot tien jaar nieuwe huurders krijgen.

Waarom koopt de gemeente het niet?

De bewoners van het hofje voelen zich figurant, laat bewoonster Mia Prins weten. ,,Wij worden als laatste ingelicht, we kampen met achterstallig onderhoud. Maar goed, het is hier pittoresk wonen. Onze vrees is dat de nieuwe eigenaar de huisjes voor de hoofdprijs gaat verhuren, waardoor de onderlinge eenheid verdwijnt. We snappen niet dat de gemeente het niet koopt.’’

Die kocht bijvoorbeeld wel een oud schoolgebouw aan de Radesingel en laat dat momenteel voor krap 2 miljoen euro verspijkeren om het in orde te maken als tijdelijk stadhuis. Dat is volgens Van der Schaaf appels met peren vergelijken. Hij zegt dat het Groninger Monumenten Fonds (GMF) het Pepergasthuis dolgraag wilde kopen, en dat de gemeente daarbij wilde helpen. ,,We hebben er wel wat voor over, maar niet de hoofdprijs die Lefier vraagt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu